En kinesisk bond-revolution

Marknad/Fonder En kinesisk obligationsrevolution står för dörren. I mars inkluderar Bloomberg Barclays kinesiska obligationer i sitt nya flaggskeppsindex.

Bloomberg Barclays obligationsindex hör till världen mest erkända och följs av tusentals globala kapitalförvaltare.

Bloomberg Barclays öppnar nu marknaden för kinesiska landbaserade obligationer genom att skapa ett nytt globalt obligationsindex. Indexet inkluderar kinesiska statsobligationer och även vissa obligationer utgivna av kinesiska banker. Det nya indexet kommer att beräknas parallellt med det existerande och vara en typ av övergångsindex.

 

Obligationsinvesterare kan välja vilket index de vill följa. Att Bloomberg Barclays väljer en typ av övergångsindex beror till stor del på att Kina har den näst största aktiemarknaden och den tredje största obligationsmarknaden i världen.

Räntekurvan på marknader med liknande kreditvärdighet. Kinesiska statspapper har enligt Moodys AA-rating.

Görs det en total förändring av benchmarkindex, finns risken att stora flöden skapar obalanser på de finansiella marknaderna. Det finns även flera faktorer som talar för att tid behövs för en övergång.  

De ledande indexförvaltarna för aktier och obligationer har haft en njugg inställning under flera år till att inkludera kinesiska tillgångar fullt ut.

MSCI har under flera år valt att inte inkludera kinesiska A-aktier i sina aktieindex. De pekar på att det är flera nyckelfrågor som kinesiska myndigheter behöver lösa. Det handlar bland annat om ökad transparens för minoritetsägare, begränsningar för flytt av kapital och otydliga regler för handelsstopp på börserna i Shanghai och Shenzhen.

"Det är enormt positivt, kinesiska statsobligationer har en betydligt högre avkastning samt en låg korrelation med övriga länders statsobligationer vilket sannolikt innebära en betydande ökning av utländskt ägande på Kinas lokala obligationsmarknad" , säger Michael Chow, Vd på den kinesiska kapitalförvaltaren Fullgoal Asset Management i Hong Kong.

Bloomberg Barclays blir nu den andra stora indexleverantörn efter brittiska FTSE att inkludera Kinas lokala marknader. Flera konkurrenter kommer sannolikt att följa efter. I juni kommer världens aktieinvesterare att fokusera på om MSCI kommer att fatta beslut om att inkludera kinesiska A-aktier under 2018.

”Ett internationellt index är inte komplett om det utelämnar världens nästa största aktiemarknad och den tredje största obligationsmarknaden i världen”, avslutar Michael Chow.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -