Perifera börser leder tåget

Utblick Den positiva börstrend som inlett året håller i sig. Det är fortsatt börserna på mer perifera marknader som leder börståget medan delar av EMU-området drabbats av politisk oro.

Finansmarknaden går fortfarande i väntans tider på att ”Trumponomics”, med omfattande infrastruktursatsningar och skattesänkningar, ska börja realiseras. Än så länge har Donald Trump, med skiftande framgång, mest gjort utspel på andra politikområden. Vad torsdagens Trump-prat om att han ska "göra något" med skatter om ett par veckor innebär, återstår att se.

Men väntans tider kan också vara ljuvlig och riskaptiten är fortsatt god på finansmarknaderna. De flesta av världens börser har fortsatt resan uppåt under den senaste 30-dagarsperioden samtidigt som det amerikanska volatilitetsindexet för S&P500, VIX, rört sig på mycket låga nivåer.

Även det ett tydligt tecken på god riskvilja i nuläget och att investerare ser aktiemarknaden som det bästa placeringsalternativet även på lite längre sikt.

Nu är det långt ifrån väntan på Donald Trump som drar världens börser. Snarast har det han hittills levererat, eller försökt leverera, varit negativt ur ett långsiktigt börsperspektiv och att han tenderar att eldas upp ordentligt av de motgångar han möter gör nog både en och annan investerar nervösa inför vad som kan bli nästa (impulsiva?) steg.

Bra då att det även funnits annat att luta sig åt. Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrodata rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, har fortsatt att överraska på uppsidan.

Visserligen har den uppåtgående trenden brutits men fortsatt ligger ESI väl över nollstrecket. Det betyder att det fortfarande är de positiva överraskningarna som dominerat under det senaste halvåret.

Att svenska ESI visar en så skarp vändning nedåt får dessutom tolkas med viss försiktighet. Underlaget är lite haltande och fortfarande går svensk ekonomi som tåget och även exportindustrin ser ut att ha vaknat till liv riktigt ordentligt. Räkna därför med att tillväxtprognoserna för i år kommer att behöva justeras upp.

Viktigare för det generella börshumöret är ändå att USA och tillväxtekonomierna (Emerging Markets) fortsätter att visa tillväxtkraft. Till de senaste positiva nyheterna hör den kraftiga ökningen av kinesisk utrikeshandel i januari även om de siffrorna delvis tryckts upp på grund av det kinesiska nyåret.

Men räkna med att även prognoserna för världsekonomin i stort högst sannolikt kommer att revideras upp om den nuvarande trenden håller i sig.     

Även om de flesta av börserna i de utvecklade ekonomierna (Developed Markets) fortsatt att utvecklas hyggligt – den svenska börser ståtar exempelvis med en uppgång på drygt 3 procent den senaste månaden – så är det tydligt att placerarna ändå fortsätter att föredra mer riskfyllda alternativ.

Börserna i Emerging Markets och i de nya förhoppningsekonomierna (Frontier Markets) fortsätter att dominera vinnarlistan. Hittills i år har genomsnittsbörsen i Frontier Markets stigit med hela 7,5 procent och i Emerging Marktes med lite drygt 5 procent.  

Bättre generell riskvilja, en konjunktur som rör sig åt rätt håll, prisuppgångar på delar av råvarumarknaden och lugnare dollarrörelser har alla varit faktorer som bidragit till tillväxtekonomiernas revansch. För drar vi börskurvan ännu längre bakåt så är det här marknader som utvecklades svagt under perioden 2013 - 2016.  

Det kan också noteras att flera börser i EMU-området utvecklats svagt. En stark bidragande orsak är att placerare börjar dra öronen åt sig inför en rad osäkra val i antågande. Det syns också på att ränteskillnaden mellan tyska respektive mer osäkra EMU-länder ökat kraftigt under det här året.

Developed Markets

Flera börser i EMU-länderna har utvecklats svagt, liksom Japan som pressats av en starkare yen. I några av länderna är det också lite grann av en rekyl nedåt efter en mycket stark börsutveckling i slutet av förra och i inledningen av detta år.

Den svenska börsen placerare sig tvåa på börslista efter Hong Kong som drivs av revanschen för Kina.  Börserna i stabila EMU-länder har också presterat hyggligt.

Emerging Markets

Här har en bred kategori länder presterar imponerande uppgångar. Den turkiska börsen har revanscherat sig ordentligt efter en synnerligen svag period och drivs bland annat av den valutanedgång som skett tidigare. Indien ser också helt plötsligt lite stabilare ut.

Den stora förloraren är den grekiska börsen som drabbats av förnyad oro kring den höga statsskulden förutom den mer generella EMU-oron.

Frontier Markets 

Här hittar vi de stora vinnarna och den genomsnittliga uppgången under de senaste 30 dagarna är hela 4,5 procent. Brasklappen får bli att de enskilda marknaderna är små och tenderar att vara volatila. Däremot fortsätter gruppen som helhet att uppvisa en imponerande stabil uppgång som egentligen tog fart redan i inledningen av 2016.

Flera afrikanska länder, inklusive EM-landet Sydafrika, har däremot utvecklats svagt. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -