Tidigare förlorare vinnare nu

Fondkommentar Ökad politisk risk och en svagare amerikansk dollar har skapat nya vinnare på fondmarknaden den senaste månaden.

Världens börser har haft en fortsatt svag utveckling den senaste månaden mätt i svenska kronor. MSCI Världsindex har minskat med 1 procent.

USA-börserna som utgör drygt halva världsindex har tappat mer, drygt 1,3 procent. Nedgången förklaras av en svag amerikansk dollar som fortsatt att tappa i värde mot den svenska kronan. Under månaden är tappet drygt 2 procent, vilket tagit bort hela uppgången i lokal valuta. 

Stockholmsbörsen har haft en stark utveckling på drygt 2 procent. Flera bolagsrapporter har varit överraskande stabila. De europeiska börserna har haft svårt att lyfta och backat runt 2 procent. Kronan har även stärkts mot euro med knappt 1 procent. 

Tillväxtmarknadsbörserna har vaknat till liv. Investerarnas intresse har kommit tillbaka och uppgången är drygt 2 procent.

För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Med ökat politisk osäkerhet och en svagare dollar hittar vi inte överraskande guld- och ädelmetallfonder i toppen. Det är andra månaden på raken som de intar toppen.

Vi hittar tre ädelmetallfonder i topp den senaste månaden, och de är samtidigt årets fondvinnare. Överst på vinnarlistan hittar vi Franklin Gold & PM och längre ner BGF World Gold och Amundi Fds Eq GLB Gold Miners.

Guld har fått en stärkt betydelse som säker hamn efter att Donald Trump intagit vita huset. Guldpriset har stigit 6 procent i år och 2 procent den senaste månaden i svenska kronor.

Att fonderna har utvecklats bättre än guldpriset har att göra med att de även investerar i guldbolag och inte i fysiska guldtackor. Ädelmetallfonderna investerar i gruvbolag som påverkas av många fler faktorer än guldpriset. Gruvaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då flera har gruvor i vissa diktaturer.  

Skillnaden på bolagens finansiering och produktionskostnader ger en hävstång i aktien och varierar mellan olika bolag.

Resterande del av vinnarlistan utgörs av Turkiet och Indienfonder. De båda länderna har inte hängt med i uppgången för tillväxtmarknadsfonder. Bland investerare verkar båda länderna blivit lite för billiga jämfört med värderingen på tillväxtmarknaderna.

Turkietfonderna tog mycket stryk i inledningen på året då valutan var i fritt fall.  Den senaste månaden har uppgången för landets börs varit stark. Enligt Morningstar är kategorisnittet för Turkiet fonder upp drygt 10 procent.

Det finns flera faktorer bakom uppgången: Centralbanken har gjort en del framgångsrika åtgärder för att stabilisera den turkiska lirans negativa utveckling. Istanbul-börsen är enligt den brittiska kapitalförvaltaren GAM billig, och värderas 30 procent lägre än snittet på tillväxtmarknaderna.

Det är nog inte sista gången som turkietfonder svänger från förlorar till vinnarlistan på en månad - standardavvikelsen är hög nästan dubbelt världsindex.

Indienfondernas framfart den senaste månaden är lite samma story som turkietfonderna, de har inte hängt med i tidigare uppgång. Det sedelkaos som utbröt i november har varit lite av boven i dramat som hållit tillbaka investerarnas intresse. Valutareformens negativa effekt ser ut att var begränsad till dagligvaruhandel och motorcykelförsäljningen i landet. Företagens rapporter för det fjärdekvartalet har varit överraskande bra med flera stabila rapporter, vilket göra investerarna hittat tillbaka.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt energifonder. Utöver det är det en spretig blandning med fonder.

Överst på förlorarlistan har vi tre energifonder med Gustavia ProxyPetroleum Energy i topp. Nedgången för fonderna är betydligt större än oljeprisets utveckling. Oljepriset har utvecklats sidledes under månaden tillsammans med en svagare dollar.

Energifondernas utveckling påminner mycket om ädelmetallfondernas. Oljebolagen har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då fler borrar efter olja i vissa diktaturer.  

Skillnaden på bolagens finansiering och produktionskostnader ger en hävstång i aktien och varierar mellan olika oljebolag. Hävstången ger större nedsida när priserna går ner och vice versa.

Vi hittar också Fidelity Italy A-EUR på förlorarlistan. Att Italienfonder inte hängt med övriga europeiskabörser beror på att man inte hittat någon lösning för flera av landets problembanker.

Överraskande hittar vi ett antal USA-fonder i botten. Fonderna har gemensamt att de avviker mycket från sitt jämförelseindex. Fonderna har en tydlig investeringsfokus på fastighetsbolag och defensiva värdebolag. Den senaste månaden har tekniktunga Nasdaq-börsen avkastat betydligt mer än Dow Jones index som innehåller mer traditionella bolag.

Dow Jones bolagen utvecklades starkt från presidentvalet fram till en månad sedan, då hängde inte  teknikbolagen med.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -