Stabilt av Loomis

Aktieanalys Kontanthanteringsbolagets bokslut var gedigen och med fler förvärv att vänta så har aktien mer att ge. Vi upprepar köp.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 6 den 6 februari. Läs mer om Börsveckan.

2016 har varit händelserikt för Loomis med försäljning från stora aktieägare, förvärv, en ny vd och överlag bra rapporter. Förra veckans bokslut visade att omsättningen steg med 5 procent till 16,8 miljarder kronor under helåret 2016 och att rörelsemarginalen (ebita) ökade till 11,2 procent (10,6).

Vinsten per aktie blev 16,73 kr (14,21) och utdelningen höjs till 8 kr per aktie (7). Till dagskurs 260 kr blir direktavkastningen 3,1 procent.

 

Operativt bra alltså men aktien har inte hängt med uppåt. Det var i början på mars 2016 som Loomis aktie snabbt rasade från nivåer kring 280 kr till 230 kr efter att både Latour och Melker Schörling sålde stora aktieposter för 249 kr/aktie. Vi hade vid tillfället köp på Loomis då vi höjde rådet inför Q1-rapporten förra året när aktien stod i 228 kr.

Så trots en stark operativ utveckling så är alltså aktiekursen lägre än fjolårets topp. Tillväxten har varit stark i USA tack vare ett stort kontrakt i North Carolina tillsammans med den snabbväxande kontanthanteringsenheten Safepoint. Enheten skyddar kontanterna i detaljhandeln och butiksägarna får pengarna insatta på bankkontot dagen efter. Det medför en ökad flexibilitet där Loomis kan hämta kontanterna mer tids- och kostnadseffektivt.

De ökade volymerna har dessutom bidragit till stordriftsfördelar som tillsammans med effektiviseringar har höjt marginalen. I Sydeuropa och framförallt Storbritannien har effektiviseringarna burit frukt och förbättrat lönsamheten.

En viss tillväxt kan skönjas i Sydeuropa och på de mindre marknaderna som Turkiet och Argentina så växer Loomis med 40 respektive 20 procent inflationsjusterat. Norden har dock en negativ tillväxt trots en temporär dämpande effekt från det pågående sedel- och myntbytet.

Den nya vd:n Patrik Andersson, som tillträdde den 4:e maj, verkar inte vara främmande för förvärv. I augusti förvärvades Danska Bankernes Kontantservice (BKS) och den allmänna frakthanteringen avyttrades vilket förbättrade lönsamheten inom segmentet International.

 

Efter verksamhetsåret slut förvärvades även belgiska Cobelguard. Loomis har onekligen muskler att fortsätta förvärva. Nettoskulden är drygt 3,9 miljarder kronor vilket motsvarar 1,3 gånger rörelsevinsten före av- och nedskrivningar (ebitda). Bolagets finansiella mål är att ligga under 3,0 och ledningen har förmedlat att de har flera bolag på intresselistan.  

Verksamheten och den operativa risken är låg i Loomis vilket också syns på upplåningskostnaden på bolagets obligation på 550 Mkr som löper med en ränta om STIBOR +0,8 procent.

Det största hotet mot Loomis brukar benämnas det kontantlösa samhället. Det finns fog för det argumentet på den nordiska marknaden, i synnerhet den svenska. Internationellt är däremot situationen en helt annan. I USA ökade kontanter i cirkulation med 6 procent under 2015 och inom EU med 1,7 procent.

Därmed verkar den farhågan något överdriven då USA dessutom är en större marknad än Norden. Under 2017 siktar Loomis på att lansera Safepoint i Europa och anger potentialen på nuvarande marknader till 200,000 maskiner. Bolaget är inte främmande för att äntra nya marknader inom Europa vilket också är en potential för tillväxt.

Loomis handlas idag till p/e 14,3 på färska prognoser för 2017 och till p/e 13,6 för 2018. På marginalsidan finns nog inte mycket kvar att hämta men om Loomis fortsätter att växa med 3-4 procent varje år, toppat med en del förvärv, så finns det med hög sannolikhet mer att hämta i aktien på ett års sikt. Vi upprepar köprådet från BV 16-18.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -