Europeiska aktier kommer

Fonder Amerikanska aktier fortsätter att attrahera de globala investerarna och de börjar gilla Europa också. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Intresset för börshandlade fonder, så kallade ETF:er, ökade i januari. Det globala nettoinflödet i ETF:er uppgick till hela 540 miljarder kronor. Januari var den näst bästa månaden någonsin mätt i nettoinflöden, efter september 2008. Det visar en månadsrapport från Blackrock- iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Störst inflöde hade amerikanska aktier som tog drygt 30 procent av hela nettoinflödet. Den stora andelen beror på att de amerikanska börserna står för 60 procent av världens börsvärde. Klart populärast var små- och medelstora bolag. Det verkar vara optimismen kring Trumps förslag om sänkta bolagsskatter och ekonomiska stimulans som fortsatt driver investerarnas intresse.

Intressant att notera är att amerikanska fastighetsbolag och teknikbolag hade nettoinflöden under månaden.

Japanska aktier hade stora nettoinflöden på 900 miljarder kronor, främst drivet av en svagare yen, ökande inflation och förbättrade bolagsresultat. Nettoinflödet har även påverkats av att Bank of Japan fortsatt köpa japanska aktie ETF:er. Bank of Japan började med ETF-inköpen 2013, när President Abe kom till makten.

Europeiska aktier börjar bli intressanta igen och hade det största inflödet sedan augusti 2015 och den fjärde månaden i rad med nettoinflöden.

"Investerare har köpt aktier i både Europa och USA som återspeglar en förnyad riskaptit. Fonder med amerikansk exponering har sett starka inflöden sedan 2016 drivet av makroåterhämtning. Nu ser vi tydliga europeiska flöden drivet av en bättre resultat och starkare makrostatistik i regionen", säger Patrick Mattar, talesperson för iShares. 

Patrick Mattar, BLackrock


Investerarna har även
 börjat köpa aktie- och ränteprodukter på tillväxtmarknaderna. En billigare amerikansk dollar i kombination med bättre makrostatistik ligger bakom intresset.

 

Att de globala investerarna tror på högre inflationsförväntningar är tydlig. Trenden från tidigare månader, att sälja av säkra amerikanska statsobligationer och köpta inflationsäkrade amerikanska obligationer (US TIPS) fortsatte.

 

Intresset för företagsobligationer var stort under månaden. Man såg även ökat nettoinflöde till räntefonder med kort duration. De anses vara en bättre investering när marknadsräntorna stiger än långa räntefonder.

 

Inom kategorin råvaror fick ädelmetallfonder stryka på foten med små nettoutflöden. Börshandlade oljefonder tillsammans jordbruksråvaror var den enda råvarorna som hade nettoinflöden.

 

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 32 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 2 procent sedan årsskiftet.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -