På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ta en titt på GIG

Aktieanalys Det norska bettingbolaget Gaming Innovation Group växer urstarkt för tillfället och det borde dra med sig lönsamheten upp under 2017. Prislappen på ev/ebitda 10 känns attraktiv.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 6 den 6 februari. Läs mer om Börsveckan.

Norska Gaming Innovation Group (GIG) skapades i sin nuvarande form under 2014 då bolaget gick ihop med Nio Inc. Verksamheten drivs från Malta och delas in i två affärsområden; B2C som är en operatörsverksamhet under flera varumärken som påminner om Betsson och det andra är inom B2B och innefattar affiliateverksamhet likt Catena Media.

Inom B2B erbjuder GIG även en molnlösning som plattformsutvecklare. Den lösningen är mer att likna vid konkurrenterna Playtech eller Microgaming. Mer om den senare. GIG:s aktiekurs har svängt kraftigt under de senaste tolv månaderna med en botten på 2,12 NOK och en topp på 5,12 NOK och handlas idag kring 3,2 NOK.  

Affärsområdet mot konsument, B2C, har sex domäner efter förvärvet av konkurrenten Betit (Superlenny, Kaboo och Thrills) som slutfördes under september månad förra året. Tomas Bäckman som var vd för Betit kommer att fortsätta som vd för affärsområdet B2C.

Omsättningen för affärsområdet nådde 11,4 MEUR (3,8) under det tredje kvartalet som dock inkluderar 2,6 MEUR från förvärvet. Den organiska tillväxten är ändå imponerande 35 procent sekventiellt. Den fina tillväxten kommer dock på bekostnad av en svagare lönsamhet och rörelseresultatet före av- och nedskrivningar (ebitda) landade på -1,1 MEUR för affärsområdet i kvartalet.

Antalet registrerade spelare var vid utgången av november 1,42 miljoner varav omkring 186 000 är aktiva. Det är höga 13 procent av totala antalet som är aktiva vilket är högre än för de flesta konkurrenter. Vår bedömning är att den andelen kommer att sjunka i takt med att bolaget växer, om än att GIG betonar att kundlojaliteten är i fokus.

När det kommer till B2B-området så landade omsättningen på 4,3 MEUR (1,7) under Q3 med god lönsamhet och ett ebitda-resultat som ökade till 1,5 MEUR (1,1). I takt med att fler operatörer ansluter sig och volymerna ökar så ökar samtidigt förhandlingskraften mot spelleverantörerna. GIG tecknade också ett långtidskontrakt med bättre villkor hos den största spelleverantören Netent från den 1 oktober.

Plattformstjänsten iGaming Cloud, som ingår i B2B, är en komplett operatörsplattform som syr ihop betallösningar, affiliatenätverk och spel från välkända utvecklare med Netent som största leverantör samt en egen sportbok (Oddsmodel AS) som förvärvades i mars. GIG erbjuder därmed en snabb och smidig lösning för kunderna att starta spelsida. Potentiella kunder är landbaserade kasinon som vill ta varumärket online, befintliga operatörer som önskar byta plattform samt nya bolag som startar spelsite.

GIG får betalt som andel av spelöverskottet och erbjudandet förefaller konkurrenskraftigt då antalet kunder växer snabbt. Kvartalet inleddes med 11 externa operatörer anslutna och slutade med 18. Det antalet hade den 19:e december ökat till 24 klienter över 31 olika varumärken.

Sammantaget för de första nio månaderna under fjolåret ökade GIG:s omsättning med hela 183 procent från samma period 2015 till 32 MEUR med ett ebitda-resultat på 2 MEUR (0). Den sekventiella organiska tillväxten var 23 procent.

Bolagets företagsvärde uppgår justerat för nettoskulden på cirka 64 MNOK till 2,67 miljarder NOK, motsvarande 267 miljoner euro. Ledningen guidar för ett ebit-resultat på 5 MEUR för 2016 där målet om dubblad omsättning redan uppnåtts. Ev/ebit landar på skyhöga 50 på 2016 års prognos.

För 2017 är målet en omsättning på över 120 MEUR och det ser bolaget ut att klara av även om tillväxttakten skulle bromsa in till mellan 50 och 60 procent. Men frågan är om GIG klarar av att växa med lönsamhet. Om kostnaderna ligger kvar på samma nivå i relation till intäkterna ser bolaget ut att göra 6-7 MEUR i ebitda-resultat.

Men det är rimligt att anta att de ökade volymerna kommer att förbättra rörelsemarginalen kraftigt då personal och lokalkostnader inte bör öka i samma takt. Då ser vi framför oss ett ebitda-resultat på ca 25 MEUR. GIG värderas då till ev/ebitda 10. Det är ungefär halva prislappen mot andra snabbväxare som Leovegas.

Vi anser dock att Leovegas har en för hög värdering och det är alltid svårt att bedöma bolag med exceptionellt hög tillväxt. På nedsidan kan nämnas att intäkterna kommer till stor del från oreglerade marknader. Ett annat potentiellt orosmoln är de stora antalet aktier som använts till förvärv under.

Dessa utgör ungefär en fjärdedel av aktierna i bolaget och inlåsningsperioden löper ut under 2018. Det kan innebära ett stort säljtryck den dagen inlåsningsperioden löper ut. Vi anser trots det att prislappen på GIG är rätt attraktiv givet den höga tillväxten samtidigt som de ökade volymerna förbättrar lönsamheten betydligt. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 3,42 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -