Guldfonden som sänker risken

Fondanalys Placeras fondexpert Pär Ståhl tipsar om en ädelmetallfond för den som vill sprida risken i portföljen. En guldfond som investerar i stabila ädelmetallbolag.

Det finns flera anledningar att investera och diversifiera portföljen med tillgångsslaget ädelmetaller.

Investerarna tenderar att söka sig till ädelmetaller i osäkra och stökiga tider då de ofta ökar i värde när aktier tappar i värde. De är då varandras motsats, precis det man vill uppnå genom att sprida riskerna och diversifiera i flera tillgångsslag. 

Tillsammans med stigande inflationsförväntningar skulle det tala för fortsatt ökat intresse för guld och silver.

Historiskt har stigande inflationsförväntningar varit en dominerande faktor för ökad efterfrågan på guld. Guldet anses vara en bra så kallad inflationssäkring och fortsätter marknadsräntorna stiga i spåren på ökade inflationsförväntningar kan det göra guld och silver mer attraktivt.

För den som tror på fortsatt stigande guldpris, ökad oro och en tilltagande inflation är en investering i ädelmetallfonder ett bra komplement i en portfölj.

Placera har hittat en köpvärd spetsfond som investerar i ädelmetaller med fokus på guld.

Blackrock World Gold förvaltas av Evy Hambro sedan 2002. Till sin hjälp har han Thomas Holl.

Tillsammans utgör de ett av marknadens starkaste råvaruteam. De förvaltar även fyra andra råvaru-och ädelmetallfonder på totalt 120 miljarder kronor.

Förvaltningen är aktiv och investeringsprocessen är analysdriven. I huvudsak görs investeringar efter teamets tro på råvaruprisernas utveckling och en noggrann bolagsanalys. Bolagen ska vara välskötta med en bra ledning. Teamet fokuserar i huvudsak på gruvproducenter med låga kostnader, hög kvalitet och stark balansräkning.

Förvaltarna spenderar mycket av analysarbetet på företagsbesök, ledningsmöten och rena gruvbesök. Den politiska risken är en viktig faktor vid analyserna.

Förvaltningsarbetet handlar om att hitta guldbolag, men de har även mandat att investera upp till 25 procent i andra ädelmetallbolag. Då talar vi om silvergruvor, platinaproducenter och diamantbolag. Över tid består fonden i genomsnitt av 80 procent guldbolag.

Fondens investeringar delas in i tre segment som inte utgår från bolagsstorleken, utan på likviditet i aktien och den tro man har på aktien. De största investeringar är de som man tror extra mycket på. Här investerar man mellan  5 och 10 procent per bolag. En typisk mellaninvestering sker till mellan 2 och 5 procent och slutligen de minsta investeringarna sker under 2 procent i mindre likvida aktier.

Portföljen är koncentrerad och består för tillfället av 46 bolag. Det är ett hanterbart antal när man arbetar med aktiv förvaltning och spenderar mycket på företagsbesök.

Den genomsnittliga investeringsperioden i bolagen är knappt tre och ett halvt år jämfört med kategorisnittet på två år.

Av fondens kapital är 61 procent placerat i Kanada, följt av Storbritannien (16)  och Australien (13). Kanadas stora del beror på att Torontobörsen är den marknadsplats i världen som har flest antal gruv- och energibolag noterade.

Idag består fonden till 53 procent av stora bolag, följt av 40 procent i medelstorabolag.

Största bolag är det Australiensiska guldbolaget Newcrest, som uppgår till 9,95 procent av fondens värde. Det är precis i nivå med fonden regler som säger att inget bolag får väga mer än 10 procent. Övriga stora innehav är Randgold, Newmont Mining, Agnico Eagle och Silver Wheaton. Totalt väger de fem störst innehaven 33 procent – vilket ger en bra riskspridning.

Fonden har de senaste åren ökat sin exponering mot så kallade royalty och streamingbolag. Dessa bolag erbjuder gruvbolag (i synnerhet de som utvecklar ett projekt) en säker källa till kapital för en andel av deras framtida ädelmetall produktion - till ett förutbestämt pris när avtalet träffas.

De arbetar som ett investmentbolag inom gruvsektorn utan egen produktion, med hög risk och hög potential.

Genom att investera i en ädelmetallfond kan man lite grovt säga att gruvbolag är en hävstång på metallpriset. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot guldpriset, se graf.

Det är tydligt när man ser risken mätt som standardavvikelse. Blackrock World Gold har det senaste året en standardavvikelse på höga 48 procent, vilket är mer 50 procent högre än guldprisets standardavvikelse. Tänk på att vid uppgångar går ädelmetallfonderna betydligt bättre och vise versa vid större guldprisfall.

Fonden har fyra stjärnor av fem möjliga hos Morningstar och förvaltar i dag hela 44 miljarder kronor. Förvaltningsavgiften ligger på 1,75 procent per år.

Placera rekommenderar köp på spetsfonden Blackrock World Gold. Vi ser den som en utmärkt komplement för den långsiktige investeraren att sprida risken i en portfölj.

Ett billigare alternativ till fondsparande är börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Fördelarna är att de handlas över börsen i realtid samt att förvaltningsavgiften är lägre jämfört med aktiefonder. Tänk dock på att här betalar man en årlig förvaltningsavgift 0,4-0,6 procent, en spread på köp- och säljkurs på mellan 0,1 till 0,2 procent beroende på ETF och slutligen courtage.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
BGF World Gold A2 Köp 292,59 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -