Fondjätte: Europa hett igen

Börs Världens största kapitalförvaltare ser ljusare på Europa och höjer sin rekommendation till övervikt.

De ekonomiska utsikterna ser ljusare ut. Den senaste statistiken har bjudit på oväntat positiva tillväxt- och inflationssiffror i Europa. Världens största kapitalförvaltare, Blackrock, höjer nu sin rekommendation för europeiska aktier till övervikt, från tidigare neutral.

Lönsamheten i europeiska bolag har historiskt justerats snabbare till den globala ekonomiska återhämtningen än i USA. Det beror på att europeiska företag är mer exponerade mot de globala marknaderna. Den svagare euron också ger stöd till cykliska aktier och stora exportföretag i Europa.

Oväntade ekonomiska och politiska händelser har gjort investerare osäkra att exponera sig mot de europeiska aktiemarknaderna. Blackrock tror att de politiska riskerna, som redan är prissatta på de europeiska aktiemarknaderna inför de kommande valen i Frankrike och Tyskland, är överdrivna.

Blackrock säger att investerare i allmänhet är alltför skeptisk till regionens utsikter. Den stora risken enligt Blackrock är istället en global ekonomisk nedgång, något man inte ser som troligt i sina prognoser.

Det är inte bara Blackrock som är positiva till Europa. Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley säger i en färsk rapport att den europeiska rapportperioden haft en stark start.

De slår fast i rapporten att Europa äntligen har återvänt till en positiv resultatutveckling. Banken räknar med att 2017 kommer att var det första året med en positiv resultatutveckling efter fem år av minskat resultat.

Morgan Stanley ser precis som Blackrock att den förbättrade globala tillväxten med stigande marginaler spiller över på ökad vinsttillväxt för regionens bolag.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -