Trump talar för guldet

Råvaror/Fondkommentar Ädelmetaller har startat året starkt. Det finns flera faktorer som talar för att det kan fortsätta.

Inledningen på 2017 har bjudit ökat politisk oro. Efter Donald Trump presidentillträdde har besluten duggat tätt i Vita huset och investerarnas osäkerhet har ökat. Ett tydligt tecken är den amerikanska dollarn som har tappat i attraktionskraft samtidigt som ädelmetaller som guld och silver ökat i värde, med över 6 procent

Guldet handlas i amerikanska dollar och tenderar att stiga i värde när dollarn blir billig och falla i pris när dollarn stärks.

Det finns flera faktorer som talar för guld på längre sikt. Och guld fungerar också utmärkt för att minska risken i en investeringsportfölj. Genom att investera i ädelmetaller som har låg samvariation med aktier, så minskar man totalportföljens risk. 

De mest hängivna guldinvesterarna brukar hänvisa till att produktionen av guld är begränsad. Det kan inte gå i konkurs och inte förstöras på naturlig väg. De pekar på att centralbankerna kan producera papperspengar eller numera ”digitala-pengar” i all oändlighet, vilket urholkar valutans värde på sikt.

När det är högkonjunktur köps mer fysiskt guld, i form av smycken, än under lågkonjunkturer. Guld köps för att behållas och för att använda till smycken, medan endast 10 procent av produktionen används för industriellt bruk.

Men guldet besitter även andra, kanske viktigare, egenskaper. Bland världens centralbanker är guld fortfarande ett vanligt och viktigt inslag i valutareserven. Historiskt var de flesta valutor kopplade till guldets värde genom den så kallad guldmyntfoten, vilket är tydligt då guld fortfarande har en egen valutakod: XAU. Asiatiska centralbanker och Rysslands centralbank har varit nettoköpare av guld de senaste åren.

För den som vill investera i guld finns det flera alternativ att överväga.

Ska man investera i en aktivt förvaltad ädelmetallfond eller en passivt förvaltad börshandlad fond (så kallad ETF)?  Över en period kan skillnaden vara stor.

Aktiva ädelmetallfonder investerar i huvudsak i guldbolag, viss del i silvergruvor, platinaproducenter och även i diamantbolag. Förvaltarna över- och underviktar sedan de olika gruvbolagen efter sin syn på bolagen jämfört med index.

De passivt förvaltade börshandlade fonderna finns i två olika inriktningar. Den största gruppen investerar i fysiska guldtackor. Den andra gruppen investerar i guldgruvbolagsindex. Alltså i guldgruvor som de aktiva fondförvaltarna, men här följer man index.

Risken i traditionella ädelmetallfonderna är klart högre än de börshandlade fonderna som investerar i guldtackor. Men samtidigt är potentialen större.

Den stora skillnaden i avkastning beror på att ädelmetallfonder och ETF:er som följer gruvbolagsindex påverkas av många fler faktorer än guldpriset. Gruvaktier har aktierisk, bolagsspecifika faktorer som utvinningspotential, finansieringskostnad, produktionskostnader och politiska risker då fler har gruvor i vissa diktaturer.  

Skillnaden på bolagens finansiering och produktionskostnader ger en hävstång i aktien och varierar mellan olika bolag.

Ädelmetallfondernas risk, mätt som standardavvikelse, ligger de senaste tre åren på knappt 38 procent, vilket är 50 procent högre än guldprisets standardavvikelse. Avkastningen skiljer mer.

Enligt Morningstar har kategorin ädelmetallfonder avkastat nära 70 procent de senaste tolv månaderna i svenska kronor. Guldpriset har endast orkat med en uppgång på 11 procent mätt i svenska kronor.

För den som tycker att ädelmetallfonderna har sprungit iväg men vill investera i guld, finns det börshandlade fonder från olika leverantörer att välja på.

Ett alternativ är världens största börshandlade guldfond, SPDR Gold Shares ETF (GLD) som förvaltar mer än 270 miljarder kronor i fysiskt guld till en årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent.

En av världens största indexberäknare MSCI, beräknar ett globalt guldbolagsindex som flera börshandlade fonder använder. MSCI Global Gold miners omfattar 34 etablerade gruvbolag från olika delar av världen. Indexet har avkastat 46 procent det senaste året.

Det är värt att notera att det finns Junior Gold Miners ETF:r. Det är något helt annat, de består oftast av mycket små bolag i prospekteringsstadiet. De har alltså inga färdiga guldgruvor som ger ett stabilt kassaflöde Det är betydligt högre risk i den typen av förhoppningsbolag som prospekteringsbolagen är.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -