Tillväxtfond till Fondlistan

Fonder En oberäknelig Donald Trump får Placeras fondexpert Pär Ståhl att bredda i fondutbudet.

Finansmarknadens inledande eufori inför ”Trumponomics”, omfattande amerikanska skattesänkningar och infrastruktursatsningar, har lagt sig. Med slumpgeneratorn Trump vid makten har flera dramatiska beslut fattats på kort tid. Han har bland annat rivit upp den lågt hängande frukten frihandelsavtalet TPP. Risken för ett globalt handelskrig har ökat.

Finansmarknaden har intagit en försiktigare hållning som spillt över på en svagare dollar och sjunkande marknadsräntor. Marknadsrörelser som inneburit en rejäl lättnad för många tillväxtekonomier.

Det som talar ytterligare för tillväxtmarknadsekonomier är en ökad global tillväxt. I spåren av det väljer jag att göra ett fondbyte på Fondlistan över våra absoluta favoritfonder.

Tundra Vietnam får lämna, då Vietnam är en part i TPP-avtalet, och nu försämras utsikterna betydligt på kort sikt för det exportberoende landet. Det är värt att komma ihåg att fonden har avkastat hela 22 procent det senaste året – vilket vi är nöjda med.

Jag väljer att ta in spetsfonden FIM Sahara A, som i huvudsak investerar på börserna i Afrika och Mellanöstern.

I Mellanöstern och Afrika bor över en miljard människor som har fått en klart förbättrad levnadsstandard de senaste årtionden. Regionen producerar en tredjedel av världens olja och kommer att fortsätta spela en viktig roll i framtiden, då merparten av världens olje- och gasreserv finns där.

Oljepriset är trots allt en viktig faktor i Afrikas och Mellanösterns ekonomi. OPEC överraskade marknaden i slutet på november med en överenskommelse om produktionsnedskärningar – vilket fått oljepriset att skjuta i höjden.

Det gynnar Saudiarabien och Oman som har stora budgetunderskott. Med större intäkter till statskassorna investeras stora delar i infrastruktur, som skolor, vägar och sjukvård.

Det ger en högre levnadsstandard till huvuddelen av befolkningen. I spåren följer en växande medelklass som konsumerar.

I Afrika skapar den växande medelklassen betydande möjligheter för konsumtionsföretag. Den tekniska utvecklingen är snabb och det gynnar särskilt utvecklingsländer.

FIM Sahara förvaltas av Hertta Alava som har lång erfarenhet och förvaltat fonden i tio år. FIM är ett finskt förvaltningsbolag med lång historik av tillväxtmarknadsinvesteringar. De är även kända för sin aktiva förvaltning.

Fonden har en aktiv investeringsstrategi som i första hand värdesätter bolagsspecifika egenskaper som tillväxtutsikter. I andra hand kommer branschspecifika och makroekonomiska faktorer. En av nyckelfaktorerna som Hertta Alava värdesätter högt är företagsbesök.

Av fondens kapital är 46 procent placerat i Förenade Arabemiraten, följt av Sydafrika (18), Kenya (12) och slutligen Oman (11). Fondens största investeringar är inte oljebolag, utan finansbolag som står för 45 procent. Dagligvaror och telekommunikation är också stora sektorer.

Fondlistan bygger på våra bästa köpråd och det är härifrån vi plockar våra favoritfonder en gång i månaden. Här kan du läsa mer om hur Placeras Fondlista fungerar och vad vi menar när vi talar om Bas- och Spetsfonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -