Det försiktiga fondalternativet

Köptips Placeras alternativa placering för den som vill ha skydd och minska den totala risken i portföljen.

Efterfrågan på alternativ till obligationsfondernas historiska trygghet ökar. Placeras alternativa strategi utökas till att kombinera fyra fonder som till viss del tar ut varandras riktningar, och därmed minskar risken betydligt i portföljen. Tillsammans skapar de möjlighet till positiv avkastning även på en svårnavigerad marknad. Grundtanken beskrivs i krönikan En helig graal.

Utökningen utnyttjar en av den finansiella teorins stöttepelare – diversifiering. Genom att sprida riskerna så minskar den totala risken till en fortsatt hög förväntad avkastning.

Två av fonderna är så kallade CTA:s, som arbetar med modellbaserad terminshandel. De handlar på de fyra stora finansmarknaderna: aktie-, råvaru-, ränte- och valutamarknaderna. Den här typen av hedgefond har möjlighet till positiv avkastning som över tid är oberoende av hur aktiemarknaden och räntemarknaden utvecklas.

Oftast fungerar modellbaserad terminshandel som bäst när aktiemarknaderna faller kraftigt under en längre period. Historiskt har fonden en avkastning som har mycket låg samvariation med aktie- och obligationsmarknaden. Den har haft en mycket bra riskjusterad avkastning under perioden.

Således fungerar de som en försäkring. När marknaden dippar ger de ett bra skydd i portföljen.

Våra val är Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge som arbetar med modellbaserad terminshandel på aktie-, ränte- och valutamarknaderna. Den har valt bort råvarumarknaden. Värt att notera är att förvaltningen sköts av IPM Informed Portfolio Management. IPM grundades redan 1998 och är specialist på systematiska investeringsprocesser åt större institutioner.

RPM Evolving CTA skiljer sig till viss del från Aktie-Ansvar genom att de använder sig av flera små- och medelstora förvaltare som är i en tillväxtfas som historiskt sett visat hög riskjusterad avkastning. RPM jobbar som fondens Investment Manager som identifierar och utvärderar förvaltarna kontinuerligt samt jobbar aktivt med allokeringen mellan de olika förvaltarna och fondens totala risknivå för att uppnå maximal avkastning och diversifiering.

De två sista fonderna är så kallade lång/kort-hedgefonder. Det är fonder som förvaltas genom att kombinerar långa innehav (köpta) med att sälja kort (blanka), aktier eller indexterminer. Med att sälja kort/blanka menas att man exempelvis lånar aktier och säljer dem för att senare kunna köpa tillbaka till ett lägre pris och slutligen återlämna de inlånade aktierna.

Förvaltaren jobbar aktivt med den så kallade marknadsexponeringen som är nettot av långa positioner minus korta positioner. Valet av marknadsexponering varierar, beroende på förvaltarens val av risknivå och marknadsförhållanden.

Norron Select R är främst koncentrerad till aktier i likvida nordiska storbolag. Förvaltarna jobbar med ett långsiktigt kärninnehav på 5-6 positioner. Utöver dem har de en aktivt handlad del av fonden, en så kallad ”tradingportfölj” på 10-15 positioner med fokus på kortsiktiga felprissättningar.

Fonden förvaltas med en beräknad risk i intervallet 5-15 procent. Den senaste treårsperioden har volatiliteten varit i det lägre intervallet, 7,6 procent, vilket är nivå med Morningstar kategorisnitt och betydligt lägre än Stockholmsbörsens 12,9 procent.

PriorNilsson Idea har en koncentrerad portfölj med få och stora innehav. Målsättningen är att på lång sikt avkasta 10-20 procent årligen. Fondens nettoexponering mot aktiemarknaden kommer över tiden att variera med den syn förvaltarna har på marknaden.

Vi väljer att investera lika vikt, alltså en fjärdedel i varje fond. I grafen ser vi den alternativa investeringsstrategins historiska utveckling jämfört med Stockholmsbörsen och kategorisnittet för obligationsfonder.

Avkastningen de senaste tolv månaderna har varit 40 procent av Stockholmsbörsens – till betydligt lägre risk. Det är värt at notera obligationsfondernas negativa utveckling det senaste halvåret i spåren på stigande marknadsräntor.

Placera rekommendera Aktie-Ansvar Graal Kvanthedge, Norron Select R, PriorNilsson Idea och RPM Evolving som alternativstrategi med låg risk och bra riskjusterad avkastning.

Den alternativa fondstrategin kan med fördel användas som en byggsten i en portfölj om syftet är att minska den totala portföljrisken eller ge ett bra skydd i portföljen.

Men det tål att upprepas att den alternativa strategin bygger på att fondernas historiska avkastningsmönster upprepas i framtiden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -