På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Spännande start på rapportsäsongen

Börscocktail Rapportsäsongen har dragit igång - även om tempot ökar avsevärt i nästa vecka. En nytillträdd storbolags-vd letar efter pucken och Eltel svärtar ner sitt redan dåliga rykte ytterligare.

Trots att börshumöret är surt på fredagen ser Stockholmbörsen ut att stänga 1 procent högre på veckobasis. Men Stockholmsbörsen är ändå sämst bland indexen under bevakning.

I Frankfurt har börsen stigit 1,7 procent. I USA har Dow Jones och Nasdaq stigit ungefär lika mycket. Dollarn har dock fortsatt att tappa mot övriga valutor.

Som alltid bjuder rapportsäsongen på dramatik. Redan under första veckan har vi sett flera skrällar.

Veckans vinnare och förlorare

Veckans vinnare är det pressade e-handelskonglomeratet Qliro. E-handel med leksaker, proteinpulver och kläder, samt betallösningar på nätet sammanfattar den spretiga verksamheten.

Efter fem års utförslöpa redovisade bolaget äntligen ett bra kvartal och en ny strategi. Fokus framgent ska ligga på de finansiella tjänsterna, modebolaget Nelly och marknadsplatsen CDON. Allt detta älskades av marknaden som handlade upp aktien 28 procent.

Silvermedaljen gick till bilbesiktningsbolaget Opus som också eggat marknaden med löften om en ny strategi. Ingenting är avslöjat ännu, annat än att bolaget kommer kallat till presskonferens för att presentera nya finansiella mål och möjligheter. Kanske är det en ny verksamhetsgren på g.

Jumbopriset gick till Eltel efter veckans vinstvarning och en kursnedgång på 24 procent. Fler än en handfull andra aktier har rasat kring 10 procent i veckan. Där bland rapporterande Byggmax som tampas med nedskrivningar och besvär efter köpet av Skånska byggvaror. Till förlorarna hör också C-Rad, Getinge, Ortivus och Bergs Timber.

Var är pucken?

Ingen förväntade sig några stordåd från telekomkoncernen Ericsson i fjärde kvartalet. Inte efter vinstvarningen i kvartalet innan. Trots det överraskade bolaget negativ med en betydligt sämre bruttomarginal. Förlusten i fjärde kvartalet blev ungefär 1 miljard kronor och styrelsen föreslog en rejält sänkt utdelning.

När Börje Ekholm sedan beskrev Ericssons pågående förvandling med ett hockeycitat var det svårt att avgöra om skratt eller gråt låg närmast. Marknadsreaktionen var inledningsvis mycket positiv. Som mest steg Ericssonaktien 6 procent på rapportdagen. Men efter att handeln lugnat ner sig är aktiekursen tillbaka kring samma nivå som innan rapporten.

Varning från Eltel

Eltels årsrapport kommer först senare i februari, men risken är att den skjuts upp. Bolaget har tvingats till ytterligare en vinstvarning. Faran är överhängande att det krävs en nyemission för att få ordning på finanserna. Eltels korta börshistoria är kantad av skandaler, och i det här tempot kan resan bli kortare än planerat.

Ett dygn på Bergsgatan

Under måndagen anhölls storägaren och tidigare vd:n i Fingerprint Cards Johan Carlström, tillsammans med styrelseledamoten Lars Söderfjell. Misstankarna gäller grovt insiderbrott efter en incident i december förra året. Carlström som misstänks för insiderhandel medan Söderfjell misstänks ha släppt ifrån sig känslig information. Aktien föll hårt på beskedet och kostar i skrivande stund 56 kronor styck. Efter händelsen avgick Söderfjell från bolagets styrelse. Både Söderfjell och Carlström är sedan i tisdags eftermiddag släppta på fri fot. Men misstankarna kvarstår. 

Före detta finansministern Anders Borg, som numera sitter i investmentbolaget Kinneviks styrelse, har också hamnat i kläm med lagens långa arm. Efter ett par trivsamma jakter tillsammans med finansmannen Fredrik Lundborg och skogsbolaget Holmen misstänks han nu för mut-brott. Men Borg bedyrar sin oskuld.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -