Ericsson faller tillbaka

Börsen Stockholmsbörsen handlas till lägre kurser på fredagen. Därmed ser en uppgång under de tre senaste dagarna vara på väg att brytas.

Bland dagens tyngre rapporter hittar vi Atlas Copco, Telia och NCC. De ledande Europabörserna visar också på nedgångar om än inte lika mycket som i Stockholm.

Astra Zeneca och Ericsson var andra två förlorare, Astra Zeneca efter oro kring bolagets immunonkologi medan Ericsson rekylerade ned i spåren av torsdagens rapport.

Vid 13.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 1,0 procent till noteringen 1.538. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 8,3 miljarder kronor.

Atlas Copco, som är dagens mest omsatta aktie, sänktes strax över 2 procent. Rapporten var svårtolkad, men investerarna valde till slut att tolka utfallet som negativt. Bra marginal men något mjuka utsikter sammanfattar Swedbanks analytiker Anders Roslund rapporten.

Telias justerade ebitda-resultat var i linje med marknadens förväntningar. En utdelningssänkning med 1 krona till 2 kronor överraskade knappast någon heller.

Mot bakgrund av medieuppgifter meddelade Telia att något större förvärv i Danmark inte bedöms som attraktivt "just nu". Aktien ställdes ned drygt 2 procent.

Eltel lämnade sent på torsdagskvällen en vinstvarning för det fjärde kvartalet och för helåret 2016. En nyemission kan inte uteslutas, sade bolagets vd till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien rasade 22 procent till 51:50 kronor, efter att som lägst handlats till 42 kronor.

Nedåt var det även för byggbolaget NCC, vars rörelseresultat kom in 12 procent under marknadens snittförväntningar. Aktien förlorade cirka 4 procent.

Bättre gick det för Ahlsell, en distributör av installationsprodukter, vars justerade ebita-resultatet var 6 procent bättre än väntat i SME Direkts prognossammanställning. Ahlsellaktien steg nästan 6 procent.

SSAB A steg 3,3 procent till 37:30 kronor. Credit Suisse har höjt sin riktkurs till 46 kronor, från tidigare 37 kronor.

I andra änden av OMXS30 återfanns Astra Zeneca, med en nedgång på 2,7 procent. Sektorkollegan Bristol-Myers Squibb var återhållsamma med sina kommentarer på torsdagens telefonkonferens, vilket på sina håll ledde till en oro för bolagets cancerportfölj och Bristol- Myers tappade över 5 procent i torsdagens handel.

Medicinteknikbolaget Getinge fortsatte ned 2,6 procent efter föregående dags svaga bokslut, som då resulterade i ett kursfall på nära 7 procent.

Nära indexbotten låg också Ericsson, som tappade 3,4 procent och därmed raderad ut större delen av torsdagens uppgång. En rad analytiker har justerat sina riktkurser efter bokslutsrapporten och Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation till minska, från behåll.

Opus Group tidigarelägger sitt bokslut till den 14 februari från tidigare 17 februari. Bilbesiktningsbolaget planerar att i samband med rapporten presentera sin nya tillväxtstrategi. Aktien belönades med en uppgång på drygt 6 procent.

Bland mindre bolag steg First North-listade Bimobject, som genomfört en emission till danska Solar som får nära 20 procent av bolaget. Aktien var över 4 procent.

Stockholmsbörsens OMXS30-index 27 januari

image

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -