Eltel: Risk för nyemission

Börs Det finns en stor risk för nyemission i Eltel. Det säger bolagets vd Håkan Kirstein.

Eltel kan behöva emittera nya aktier om utfallet av den tillsatta utredningen blir att rörelseresultatet för helåret 2016 hamnar i den lägre delen av det guidade intervallet på 17-22 miljoner euro.

Det säger vd Håkan Kirstein till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Det finns en risk. Det beror på var vi hamnar i intervallet, och det är en orsak till att vi tagit in externa utredare, för att kunna fastslå var vi hamnar. Om vi hamnar i lägre änden av intervallet finns potentiellt ett behov för att göra något sådant, eftersom kovenanterna då bryts", besvarar han frågan om risk för nyemission föreligger.

Bankkovenanten om skuldsättning, tillfälligt uppreviderade i mitten av december lyder att Eltels nettoskuld/ebita ska vara högst 6,3.

Hur mycket den kommer att bli vid exempelvis 17 miljoner euro går inte att fastställa i dagsläget, säger bolagets ir-chef Ingela Ulfves, delvis eftersom nettoskuldens storlek är avhängig utredningen.

Eltels bokslutskommuniké är planerad att släppas den 10 februari, men om den nya utredningen av problemprojekt drar ut på tiden kan rapportdatumet behöva skjutas upp.

Det flaggade bolaget för under sin telefonkonferens på fredagen, och sade att detta i så fall kommer meddelas snarast möjligt.

Det framgick även att bolagets ordinarie revisionsfirma PwC är den som anlitats för att genomföra utredningen, som berör exempelvis överdrivet optimistisk intäktsredovisning.

Tillfrågad efter konferensen om det inte vore bättre att anlita en konkurrent till PwC sade Håkan Kirstein till Nyhetsbyrån Direkt dels att det är olika enheter inom PwC och att det ordinarie revisionsteamet inte är inkopplat i utredningen, dels att han fått rekommendationer om att just PwC är särskilt skickliga på att genomföra den typ av utredning det är fråga om.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -