Bonava trummar på i Tyskland

Aktieanalys Bonava levde upp till förväntningarna i det viktiga fjärde kvartalet. Efterfrågan är fortsatt god och bolaget har ökat takten i produktionen, framför allt i Tyskland.

Det fjärde kvartalet väger som regel tungt på året för Bonava. Många bostäder lämnas över till sina nya ägare mot slutet av året och då resultatförs de också i Bonavas räkenskaper. 2016 års fjärde kvartal svarade för nästan hälften av årsomsättningen och drygt 70 procent av resultatet.

Det är således en rejält viktig rapport och givet att Bonava verkligen blandat och gett med sina båda tidigare kvartalsrapporter som självständigt bolag, var nerverna på helspänn inför onsdagens bokslut för 2016.

Resultatet för kvartalet landade 6 procent över snittprognosen i SME Direkts sammanställning och aktieägarna kunde dra en lättnadens suck. Allt var dock inte frid och fröjd. Omsättningen i perioden var klart lägre än väntat, och utdelningen som föreslås var också i underkant av aktiemarknadens förväntningar.

Bonava är byggbolaget NCC:s gamla division för utveckling av bostadsprojekt. Inom NCC kallades verksamheten för Housing och den var så framgångsrik att den i somras knoppades av och delades ut till NCC:s aktieägare. Bonava driver sina projekt i egen regi och gör allt utom själva byggandet, som läggs ut på entreprenad.

De färdiga bostäderna säljs antingen styckvis till privatpersoner eller som hela fastigheter till investerarmarknaden. Bonava flaggar i samband med bokslutsrapporten för att det i den pågående produktionen finns ett ökat inslag av flerfamiljhus som ska säljas till investerarmarknaden. Det medför en lägre risk men också något sämre marginaler.

Sverige är Bonavas största marknad. Den svarade för 37 procent av 2016 års omsättning. Tyskland är näst störst med 29 procent av omsättningen. Den stora tyska verksamheten tilldrar sig intresse på aktiemarknaden. Tyskland är en stor marknad vilket öppnar för intressanta tillväxtmöjligheter. Bonava har också för avsikt att satsa mer i Tyskland och stärka sin position i landet under kommande år.

Den tyska bostadsmarknaden har också den fördelen att den uppfattas ligga lite längre ifrån en överhettning än den svenska bostadsmarknaden, där priserna stigit nästan oavbrutet i snart 25 år.

På det temat pekade Bonava i samband med bokslutsrapporten på att det amorteringskrav på nya bolån som infördes i somras, nu verkar dämpa prisbilden framför allt i Stockholms innerstad. Det är dock inte en delmarknad som Bonava är särskilt intresserad av. Bolaget är visserligen aktivt i Stockholm, men inte i de dyraste lägena.

Bonava siktar uttalat mot att bygga prisvärda bostäder. Även om de högsta prisnivåerna väljs bort, är tanken att bolaget ska kunna nå en hög lönsamhet genom en industrialiserad och standardiserad byggprocess. I sin svenska rörelse uppnådde Bonava också en rörelsemarginal på höga 18,3 procent för helåret 2016. Det är en ökning från 15,2 procent året innan. I Tyskland låg marginalen som en jämförelse oförändrat på drygt 12 procent.

Sammantaget rapporterar Bonava en rörelsemarginal på 11,6 procent för 2016. Den väntas inte förbättras under de kommande åren. Snittprognosen är enligt SME Direkt marginaler på 11,5 procent respektive 11,6 procent för 2017 och 2018. Tyskland bör kunna lyfta sig men en ökad produktion mot investerarmarknaden dämpar lönsamheten något.

Totalt hade Bonava vid årsskiftet 9 113 bostäder i pågående produktion. Det är 4 procent fler än för ett år sedan. Andelen bostäder till investerare är cirka en tredjedel.

Efterfrågan på de svenska och tyska bostadsmarknaderna är enligt vd Joachim Hallengren fortsatt god från både konsumenter och investerare. Det är också i Sverige och Tyskland som Bonava har ökat produktionen under 2016. Den pågående produktionen var vid årsskiftet 17 procent högre i Sverige än för ett år sedan. I Tyskland ökade bolaget, i linje med sin strategi, produktionen med 40 procent.

På övriga marknader, det vill säga Finland, Danmark, Norge och St Petersburg, var den pågående produktionen vid årsskiftet lägre än för ett år sedan. Framför allt i St Petersburg har Bonava tagit det lugnt.

I förväntningarna på de kommande åren ligger stigande intäkter. 2017 väntas enligt SME Direkt sluta med 12 procent högre intäkter än 2016. Snittprognosen för vinst per aktie är 10,50 kronor. Nästa år väntas vinsten öka till 11,19 kronor per aktie.

De prognoserna innebär p/e-tal på 12,3 respektive 11,5 för de kommande åren.

Utdelningen för 2016 föreslås bli 3,80 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 2,9 procent i vår. De kommande åren väntas bjuda på direktavkastningar på 3,7 respektive 4,1 procent.

Bonavas värdering har kommit ned en hel del jämfört med sist vi kikade på bolaget. Aktien värderas fortfarande något högre än börsens andra stora bostadsbyggare: JM. Det beror på Bonavas stora tyska verksamhet, som både sprider riskerna och öppnar intressanta möjligheter för framtiden.

Efterfrågan på bostäder på Bonavas viktigaste marknader är fortsatt god. Amorteringskraven i Sverige tycks inte ha knäckt bostadsköparna, men på sikt är stigande räntor ett orosmoln. De lär dock om de materialiseras rimligtvis åtföljas av en stark ekonomi, vilket stagar upp efterfrågan.

Vi tycker fortfarande att Bonava känns som en intressant aktie. Den tyska verksamheten växer starkt och på inte allt för utmanande prognoser ser värderingen attraktiv ut. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Bonava B Köp 128,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -