WSJ: Takata motarbetar Autoliv

Börs Autoliv får inte tillgång till information om konkurshotade Takata inför ett eventuellt bud.

Det svenska bilsäkerhetsföretaget Autoliv hävdar att japanska Takatas ledning har hindrat bolaget att få tillgång till information som är avgörande för ett eventuellt bud på bolaget.

Enligt klagomålen har Takatas vd Shigehisa Takada hotat att avskeda anställda som förser Autoliv med information, rapporterar Wall Street Journal (WSJ) på tisdagen.

Autoliv skrev i september i fjol under ett sekretessavtal som skulle ge bolaget tillgång till nödvändiga data för att kunna överväga ett bud på den konkurshotade konkurrenten. Takata har dock tvärtom hindrat Autoliv från att få den information bolaget kräver, enligt WSJ.

Takta har tidigare uttryckt oro över att Autoliv, med en global marknadsandel på cirka 40 procent, skulle få problem om bolaget tar över Takata, som har en andel på omkring 20 procent. Autolivs rival Key Safety Systems, som har runt 8 procent av världsmarknaden, bedöms därför ha större möjligheter att få konkurrensmyndigheternas godkännande.

Takata har en längre tid haft stora problem sedan bolagets gasgeneratorer, den enhet som blåser upp en krockkudde i händelse av en olycka, visat sig kunna explodera okontrollerat - vilket kopplats samman med ett mer än 15 dödsfall och över 100 personskador.

Bara i USA har nästan 70 miljoner krockkuddar återkallats och kostnaderna globalt har uppskattats till över 12 miljarder dollar, 110 miljarder kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -