Vi avvaktar i Byggmax

Aktieanalys Byggmax marginaler pressas och det är nyförvärvet Skånska Byggvaror som tycks vara störst bov i dramat. Aktien är nedpressad men osäkerheten i bolaget har också ökat.

Bygghandlaren Byggmax aktieägare hade inget vidare 2016. Kursen tillbringade större delen av året i en utdragen utförslöpa som inte bröts förrän i början av december. Vid det laget stod aktien på minus 35 procent för året.

Det är en rad faktorer som bidragit till att pressa Byggmax-aktien under 2016. Bland annat sänkte bolaget sina finansiella målsättningar i början av året med hänvisning till sämre lönsamhet i den växande e-handelsdelen. Förvärvet av Skånska Byggvaror föranledde också bolaget att hålla igen med utdelningen i våras vilket inte föll i god jord på aktiemarknaden.

Avslutningen på 2015 var också mycket stark för hela branschen då en sänkning av rot-avdraget väntade efter årsskiftet. Det drev på många renoveringsprojekt under andra halvan av 2015 och Byggmax noterade en mycket kraftig tillväxt som har varit svår att matcha under 2016.

I det fjärde kvartalet 2015 ökade exempelvis försäljningen i jämförbara butiker med dryga 16 procent. När Byggmax på tisdagen presenterade siffrorna för 2016 års fjärde kvartal blev utfallet i jämförbara butiker -9,1 procent.

Den klart svagare marknaden 2016 jämfört med året innan har påverkat Byggmax bruttomarginal negativt. Bolaget har bland annat fått lägre volymbonusar från sina leverantörer. Skånska Byggvaror har också ägnat sig åt en aggressiv prisstrategi, vilket enligt bolaget påverkat bruttomarginalen kraftigt negativt.

Sammantaget sjönk Byggmax bruttomarginal i fjärde kvartalet till 29,8 procent från 32,4 procent året innan. Det påverkar rörelseresultatet kraftigt negativt. Jämfört med pro forma-siffror för 2015 (om Skånska Byggvaror ingått i siffrorna redan då) föll rörelseresultatet, före av- och nedskrivningar, med 55 procent.

Den svaga utvecklingen för Skånska Byggvaror innebär dock att Byggmax slipper betala 60 Mkr i tilläggsköpeskilling. Även Buildors tilläggsköpeskilling justeras ned med dryga 3 Mkr. De pengarna tas tillbaka via resultaträkningen så på pappret ser resultatet riktigt anständigt ut.

Byggmax vd under året som börsnoterat bolag, Magnus Agervald, valde under 2016 att hoppa över till Ratos. Ny vd på Byggmax sedan mitten av november är Mattias Ankarberg. Han har en bakgrund bland annat inom H&M och får nu ta över Byggmax i ett ganska tufft läge.

I sitt vd-ord i bokslutsrapporten konstaterar han att första halvåret 2016 var starkt på den svenska marknaden och som en jämförelse väntas 2017 inledas svagare. Även i Norge och Finland är marknadsläget osäkert.

Målsättningen för 2017 är att öppna 8-12 nya butiker vilket kan jämföras med de 15 butiker som netto öppnades under 2016. Att målsättningen sätts lägre för innevarande år hänger sannolikt samman med det lite trögare marknadsläget.

Samtidigt har Byggmax en stor e-handelsverksamhet som driver tillväxt vid sidan om butiksexpansionen. I och med köpet av Buildor och Skånska Byggvaror har e-handelskanalen stärkts inom Byggmax. Hur snabbt den kanalen växer och i vilken utsträckning det kompenserar för en eventuell lägre tillväxttakt i butiksbeståndet är dock oklart.

Bolaget har tidigare talat om lägre bruttomarginaler på de beställningsvaror som enbart säljs via nätet inom Byggmax. I takt med att e-handeln ökar och sortimentet breddas kan man därför räkna med en viss strukturell press på bruttomarginalen.

Det har hittills kompenserats av att de fysiska butikerna i gengäld förbättrat sina bruttomarginaler. Det har skett genom det nya butikskoncept som nu är infört i hela beståndet. Det drar bättre nytta av golvutrymmet och får på så vis in ett betydligt större sortiment i butikerna. De tillkommande artiklarna har bra lönsamhet.

För närvarande är Byggmax inriktat på att fortsätta växa på befintliga marknader. Butiksbeståndet kan förtätas ytterligare men kanibalisering från befintliga butiker blir så sakteliga ett allt större problem. Byggmax har de senaste åren drivit organisk tillväxt genom att bredda sitt sortiment i butiker och på nätet och bland annat erbjuda hantverkartjänster.

Mattias Ankarberg konstaterade i samband med bokslutsrapporten att de senaste årens många tillväxtinitiativ behöver samlas ihop och fokuseras. Skånska Byggvaror har heller inte varit någon succéaffär så här långt och nu ska åtgärder vidtas för att få ordning på lönsamheten.

Enligt databasen Factset väntas Byggmax under 2017 öka omsättningen med 11 procent. Bruttomarginalen spås sjunka något och snittprognosen för vinst per aktie är 4,80 kronor. Året därpå spås en vinst på 5,54 kronor per aktie. Justerar vi för nettoskulden på knappt 1,2 miljarder kronor värderas rörelsen i Byggmax till 12 gånger innevarande års väntade rörelseresultat.

Den föreslagna utdelningen på 2,40 kronor per aktie ger en direktavkastning på 3,8 procent i vår. Nästa år väntas en direktavkastning på 4,3 procent.

Det fjärde kvartalet är lågsäsong för Byggmax. Det svaga resultatet i perioden är i sig därför ingen katastrof. Det är däremot oroande att Skånska Byggvaror utvecklats till ett problem som tynger marginalerna i Byggmaxkoncernen och redan kräver åtgärder för att få upp lönsamheten.

Vi tycker att osäkerheten har ökat i Byggmax. Enligt bolaget självt är en trög inledning av 2017 att vänta så det är sannolikt ingen brådska att kasta sig över aktien i dagsläget. För åtminstone det närmaste kvartalet avvaktar vi i aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Byggmax Group Neutral 62,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -