Spår uppgångar på tillväxtmarknader

Fonder Trots starka uppgångar fortsätter tillväxtmarknadsaktier vara köpvärda. Det anser tillväxtmarknadsspecialisten.

Fondbolaget East Capital är fortsatt positiv till tillväxtmarknader 2017 - trots ökad politisk osäkerhet.

Fortsatt uppgång 2017 bygger på tre teman: avkastning, tillväxt och värdering. Ytterligare ett argument är trenden med fortsatt starka nettoinflöden av kapital.

Avkastningstemat handlar om att jakten på avkastning. När stora delar av obligationsinvesteringar i västvärlden görs till negativ ränta med stigande marknadsräntor, är tillväxtmarknaderna ett intressant alternativ. Det första steget är att kapitalflöden går från obligationer till aktier på de utvecklade marknaderna. En trend vi sett sedan i somras.

East Capital spår att investerarna i ett andra steg i jakten på avkastning, kommer att röra sig från aktier på utvecklade marknader till aktier och obligationer på tillväxtmarknaderna.

BNP-tillväxten är högre på tillväxtmarknaderna, vilket leder till starkare försäljnings- och vinsttillväxt för företagen. East Capital räknar med en betydande förbättring tillväxtför tillväxtmarknadernas BNP-tillväxt 2017. Det gör att de växer snabbare än de utvecklade marknaderna.

Den stigande tillväxten spås spilla över på ökad vinsttillväxt hos bolag. Företaget anser att 2016 var vändpunkten efter fem år med mer eller mindre stadiga vinstnedgångar.

East Capital tycker att tillväxtmarknaderna är attraktivt värderade. Det så kallade p/e-talet, aktiekursen i förhållande till vinsten per aktie, talar för tillväxtmarknaderna. Värderingsskillnaden har ökat sedan 2010. Nu värderas tillväxtmarknaderna till p/e-tal 13,5 jämfört med 17,6 för de utvecklade marknaderna - en historisk stor skillnad.

East Capital anser att tillväxtmarknaderna erbjuder högre tillväxt på lång sikt till en oskäligt hög värderingsrabatt. Den spås på sikt minska till fördel för tillväxtmarknaderna. Efter nästan fem år med stora kapitalutflöden från tillväxtmarknaderna vände trenden 2016. Nu har kapitalet börjat hitta tillbaka om det fortsätter kan det ge stöd till ytterligare uppgångar.

Det finns mörka moln för tillväxtmarknadsinvesterare. Vi vet inte hur Donald Trump kommer att agera. Han har varit tydlig med att flera handelsavtal är i farozonen. Det skapar osäkerhet på finansmarknaderna, tillväxtmarknadernas framgång bygger historiskt till stor del på ökad världshandel.

Även en stark amerikansk dollar talar inte för tillväxtmarknaderna. Stora delar av obligationsupplåning på tillväxtmarknaderna görs i amerikanska dollar, då de lokala finansmarknaderna är för små.

För den som vill placera i fonder efter East Capitals investeringstips hänvisas till Placeras fondtopplista.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -