Netflix krossar förväntningarna

Aktieanalys Netflix briljerade med hög tillväxt i fjärde kvartalet. Men trots starka siffror syns risker. Egenproducerade serier kostar och konkurrensen hårdnar.

Videotjänsten Netflix är störst på strömmad film och serier. Bara under fjärde kvartalet anslöt sig 7,1 miljoner nya abonnenter till tjänsten, vilket var långt fler än de 5,2 miljoner som analytikerkåren förväntat. Globalt anslöt 19 miljoner nya kunder under 2016.

På många sätt är Netflix en dröminvestering. De är pionjärer. Bolaget växer kraftigt och har siktet inställt på världsherravälde. Dessutom rider de på den enorma digitaliseringsvågen. Men alla intäkter används för att växa på nya marknader. Bolaget lämnar ingen utdelning och har inte återköpt aktier på flera år. Så den som väljer bolaget får vänta på sådan konfekt. 

De fler än 90 miljoner betalande abonnenternas film- och serietittandet övervakas noga. Ur den enorma datamängden kan Netflix vaska guld. Befintligt urval kan sorteras för att passa respektive användare och nya satsningar kan göra i ”rätt” produktioner. Både egna och inköpta.

Användarvolymen och informationsövertaget är Netflix främsta styrka när konkurrensen hårdnar. Pressen kommer från flera håll. Internetjätten Amazon har nyligen lanserat Prime video globalt och på de lokala marknaderna poppar allt vassare konkurrenter upp. Framförallt krymper skillnaderna i användarvänlighet, en gren där Netflix länge haft ett stort försprång. 

Små och stora konkurrenter försöker köpa samma tredjepartsmaterial och den ökade rivaliteten trissar priserna. Det riskerar att slå på marginalen, om inte kostnaden förs över på prenumeranterna. Och Netflix har genomfört prishöjningar under 2016.

Sedan september har Netflix ett exklusivt avtal med Disney som ger strömningsrättigheter till kassasuccéer som Captain America, Civil War och Djungelboken.

Under fjolåret producerade Netflix över 600 timmar egna material. Flera lyckade satsningar tros vara en viktig anledning till den stora tillströmningen av nya kunder. Under 2017 ska mer än 1 000 timmar eget material produceras. Flera produktioner kan locka ännu fler kunder men väger tungt på kostnadskontot.

Så trots en kraftig ökning av kundbasen krymper marginalerna marginellt, på EBITDA-nivå från 7,3 procent 2015 till 6,9 procent under 2016, enligt Factset. Expansionen utanför USA har hittills alltså inte bidragit till lönsamhet och så riskerar det fortgå under flera år.

I analytikernas konsensus dröjer det till år 2020 innan marginalantagandena imponerar. Det förväntas dröja lika länga innan det fria kassaflödet blir positivt. I räkneövningen antas nettoskulden dramatiskt fram till 2018, enligt Factset.

 

  2015 2016 2017 2018 2019 2020
EBITDA-margin (%) 7,3 6,9 9,6 12,8 16,4 20,8
Fritt kassaflöde (miljoner dollar) -921 -1660 -1932 -1255 -253 591

 

På årets vinstprognos värderas Netflix till skyhöga p/e 130. Men eftersom bolagets fokuserar på tillväxt är det egentligen rätt ointressant. Det som går att ta med sig är att insatserna, och därmed riskerna, vid det här laget är högt uppskruvade.

Vi tror att Netflix kan fortsätt överraska positivt och då kan aktien vara en god investering, trots ett skyhögt p/e-tal.

Men i takt med att prenumerationsbasen växer sig större blir det omöjligt att i procent öka antalet nya prenumeranter i samma takt som förr.

Trots det förväntas ökningen av antalet kunder i procent vara tvåsiffrig fler år framåt. År 2020 förväntas antalet prenumeranter vara mer än 70 procent fler än vid fjolårets slut. Blir det så sjunker värderingen till p/e 28 vid år 2020.

Netflix är en av de hetaste aktierna på Wall Street och för risktagaren finns sannolikt uppsida i aktien. Ingångsläget är inte optimalt och det gäller att inte vara skraj när det svänger. För det lär det göra.

Placera säger köp på 3 – 6 månaders sikt. Men råder försiktigare investerare att välja aktier med större säkerhetsmarginal och lägre värdering.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Netflix Köp 137,39 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -