Köpsignaler på storbolag

Teknisk analys Börsen stiger och optimismen ökar. Och två storbolag har köpsignaler.

OMX Stockholm PI ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen bland investerare ökar.

Kursen befinner sig mellan stödet vid 523 punkter och motståndet vid 540 punkter. Ett brott genom någon av dessa nivåer kommer signalera fortsatt utveckling i samma riktning.

Investtechs kort- och långsiktiga hausseindex ligger på 61 respektive 59 punkter vilket indikerar en övervikt av optimister bland investerare på kort och lång sikt.

Andelen insiderköp på Stockholmsbörsen den senaste månaden är 62 procent, enligt Investtechs insiderbarometer. Det signalerar att flera insiders anser att aktierna är billiga baserat på fundamentala värderingar. Andelen insiderköp för det senaste året ligger på 66 procent.

Årsmässigt har vintern och våren varit en positiv period på Stockholmsbörsen. Under perioden 1987-2015 har börsen visat en positiv utveckling varje månad från oktober till och med maj. Läs mer om Investtechs forskning kring årstidsvariationer.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt.

Stora Enso R ligger i en stigande trend vilket indikerar att optimismen bland investerare ökar stadigt. Fortsatt uppgång innanför trendkanalen indikeras.

Aktien steg på hög volym under veckan som gick vilket indikerar att köparna är aggressiva. Det stärker aktien på kort sikt.

Det finns kortsiktigt stöd mellan cirka 95-98 kronor samtidigt som det saknas horisontellt motstånd över dagens kurs vilket indikerar att uppsidan är stor i förhållande till nedsidan och dagens kurs kan vara en god ingångskurs med avseende på risk reward.

Bolaget redovisar en delårsrapport den 3 februari vilket kan påverka den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

Skanska B visar en stark utveckling innanför en stigande trendkanal. Fortsatt positiv utveckling indikeras.

Kursen utmanar motståndet vid 217 kronor och ett brott genom denna nivå kommer utlösa en köpsignal.

Insiderhandeln är maximalt positiv efter att flera köp rapporterats under januari månad. Det indikerar att insiders tror på en kommande positiv utveckling baserat på fundamentala orsaker.

Bolaget redovisar delårsrapport den 3 februari vilket kan påverka den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Hennes & Mauritz B ligger i en fallande trendkanal vilket indikerar att pessimismen bland investerare ökar stadigt. Fortsatt nedgång innanför trendkanalen indikeras.

Kursen utlöste en säljsignal från en rektangelformation efter att aktien bröt det tidigare stödet vid cirka 245 kronor. Fortsatt svag utveckling är därmed signalerad och det saknas stöd på medellång sikt vilket indikerar att nedsidan är stor.

Negativ volymbalans försvagar aktien på kort sikt.

Bolaget redovisar en delårsrapport den 31 januari vilket kan påverka den tekniska bilden.

Investtechs rekommendation: Sälj.

Här får du veta mer om hur teknisk analys tolkas.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -