Dyrt kaffe i Starbucks

Aktieanalys Framgångssagan Starbucks har en imponerande historik och imponerar med en klart positiv trend vad gäller både försäljning och resultat. Värderingen är tyvärr därefter.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 4 den 23 januari. Läs mer om Börsveckan.

Marknadsledande cafékedjan Starbucks serverar utöver 30 sorters kaffe även te, iskaffe, fikabröd, smörgåsar, sallader, juicer, smoothies, blanddrycker, accessoarer och kaffeutrustning.

Bolaget har egenägda caféer såväl som ett franchisekoncept. Ungefär 90 procent av caféerna i Kina samt Syd- och Nordamerika bedrivs dock i egen regi. De regionerna utgör dessutom över 85 procent av intäkterna så franchiseaffären i bolaget är ganska begränsad.

Starbucks fina historik med en genomsnittlig årlig tillväxt (CAGR) på 13 procent de senaste fem åren och konsekventa marginalförbättring från 14,5 procent till 19,6 procent tyder på att nuvarande upplägg är väl avvägt.

Det är också ett styrkebesked att såväl tillväxt som lönsamhet ligger på bra nivåer trots den ökande konkurrensen från Dunkin’ Donuts och något förvånande, McDonalds, som största konkurrenter av drickfärdigt kaffe. Starbucks sticker ut som premiumvalet och marknadsför sina caféer som ett extra hem mellan jobbet och hemmet.

Prisnivån ligger därefter och visst kan det tänkas slå mot Starbucks i sämre tider. Det syntes inte minst vid finanskrisen då bolaget stängde 600 caféer och rörelsemarginalen föll till 8 procent.

Men det gångna året var inget krisår. I det brutna räkenskapsåret med slut i september ökade omsättningen med 11 procent till 21,3 miljarder USD varav hälften kommer från nyöppnade caféer (2 042 stycken netto till antalet). Marginalen förbättrades till 19,6 procent (18,8) och rörelsevinsten ökade 16 procent till 4,2 miljarder USD.

Bolaget visar inga tecken på att sakta in utan avser att utöka de nu 25 000 caféerna med 2 100 nya under innevarande räkenskapsår. Kina leder tillväxttåget där bolaget idag har 2 400 caféer efter att ha vuxit med ca 500 caféer årligen de senaste fem åren.

Målet för de kommande fem åren är 5 000 nya caféer till år 2021. Förutom nya caféer avser Starbucks även växa med medelhöga ensiffriga tal i jämförbara caféer. Den organiska tillväxten är väldigt lönsam medan den strukturella tillväxten borde pressa lönsamheten initialt. Sammantaget så väntas vinsten öka 12 procent på analytikerestimaten för innevarande år.

Det är imponerande att växa så snabbt med förbättrad lönsamhet från en redan hög nivå. Men smakar det så kostar det. I Starbucks fall får man betala 27 gånger nettovinsten för att bli aktieägare om analytikerestimaten för innevarande år uppfylls. I de estimaten ligger en tillväxt på 8,4 procent och en stärkt rörelsemarginal till 20,5 procent (19,6).

Direktavkastningen är bara 1,7 procent men då skiftas det också ut kapital till ägarna via återköp av aktier, motsvarande 1,2 USD per aktie eller cirka 2 procents teoretisk avkastning. Balansräkningen är urstark med en nettoskuld på endast en fjärdedel av årets ebitda, så stigande utdelningar och/eller aktieköp torde komma framgent.

Ett överhängande orosmoment är det förestående vd-bytet. Howards Schultz som har gjort bolaget till vad det är idag under 30 år lämnar plats för Kevin Johnsson, tidigare chef på Microsoft. Senast Schultz lämnade bolaget under perioden 2000-2008 hade bolaget en usel utveckling med halverad aktiekurs som resultat. Köpbeteendet med minskade besök i gallerior kan också det ha en negativ inverkan på spontanbesöken i Starbuckscaféerna som finns i var och varannan galleria.

Summa summarum så anser vi att Starbucks är ett fint bolag som förtjänar en premie mot börsen som helhet. Men till p/e 27 på innevarande år har vi dock svårt att se någon större uppsida och väljer att avvakta.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Starbucks Neutral 57,76 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -