Swedol håller ångan uppe

Aktieanalys Swedol har bra fart i butikerna. Förvärvet av Grolls öppnar nya möjligheter och vi tror aktien har mer att ge.

Järnhandelskedjan Swedol hade ett bra börsår 2016. Aktien slutade året 38 procent högre. Drivande i den utvecklingen var vårens förvärv av Grolls för 785 Mkr. Grolls säljer arbetskläder och personlig skyddsutrustning för drygt 1 miljard kronor om året, huvudsakligen i Sverige och Norge men även i Finland och Estland.

Affären fick tummen upp av aktiemarknaden och Swedol-aktiens uppgång tog fart i maj då förvärvet presenterades.

Swedols egen omsättning under 2015 var 1,5 miljarder kronor så tillskottet av Grolls ger försäljningen en rejäl skjuts. Antalet butiker har fördubblats i och med affären. Swedol räknar med att utvinna synergivinster genom att samordna inköp, logistik och sortiment i respektive butiksnät.

Swedol säljer sina produkter huvudsakligen till proffskunder inom bland annat industri-, verkstads-, bygg- och transportsektorerna. Försäljningen sker i egna butiker men även via e-handel och genom säljare som besöker kunderna.

I och med förvärvet av Grolls ändrar Swedol sin struktur. Från och med årsskiftet delas verksamheten in i två divisioner: Kläder och Skydd samt Verktyg och Fordon. Kläder och personlig skyddsutrustning kommer i och med Grollsköpet att svara för drygt halva omsättningen och får därför bilda en egen division.

Swedol har de senaste åren genomgått en period av omstruktureringar. Bolaget växte snabbt under åren efter finanskrisen men från 2012 fick Swedol problem med en vikande efterfrågan. Det sammanföll med byggandet av ett nytt centrallager vilket drabbades av inkörningsproblem som ytterligare påverkade försäljningen negativt.

Sedan 2013 har Swedol rensat upp i sortimentet och fokuserat på de mest lönsamma produkterna. Fokus har även legat på att bygga upp egna varumärken, stärka säljkåren och ytterligare närma sig proffskunderna, där Swedol har sin absoluta styrka.

Det arbetet började ge resultat under fjolåret. Försäljning och marginaler lyfte och därmed skiftade också Swedol fokus från lönsamhet till återupptagen tillväxt. Butiksexpansionen hade legat på is under omstruktureringsarbetet. I och med det nya högautomatiserade centrallagret i Örebro underlättas dock vidare expansion då varje butik kan ha ett betydligt mindre lager än vad som tidigare krävdes.

Så värst långt i den återupptagna butiksexpansionen hann dock inte Swedol innan bolaget slog till med köpet av Grolls. Den affären dubblade å andra sidan i ett slag antalet butiker till knappa 100 stycken. Den medförde även att Swedol får ett fotfäste i Finland och Estland. Antalet butiker i Norge ökar också från fem till 17.

Det kan vara nog så viktigt då Swedols norska verksamhet hittills dragits med förluster. Fem butiker är lite för lite för att verksamheten ska bära sig. Med 17 butiker blir förutsättningarna bättre, även om norsk ekonomi fortfarande tyngs av den svaga oljesektorn.

Grolls ingår i Swedols siffror från och med juni i fjol. Försäljningen i tredje kvartalet ökade därmed 76 procent jämfört med i fjol. Var för sig ökade gamla Swedol 10,7 procent och Grolls 5,3 procent.

Lite ironiskt, givet förvärvet, så har Swedol för närvarande bra tryck i sin egen försäljning av kläder och skyddsutrustning. Den ökade 16 procent i kvartalet och drevs bland annat av framgångar för det egna varumärket för arbetskläder. Bland kundkategorierna var det framför allt bygg och anläggning som svarade för den bästa efterfrågan.

Swedol har stärkt bruttomarginalen något jämfört med i fjol och de ökade försäljningsvolymerna, exklusive Grolls, har lyft rörelsemarginalen till 7,5 procent från 6,0 procent i fjol.

Grolls har under tredje kvartalet spätt ut såväl brutto- som rörelsemarginal för Swedol. Inräknat Grolls, och vissa engångskostnader, var rörelsemarginalen 6,4 procent.

De analytiker som bevakar Swedol räknar enligt databasen Factset med att rörelsemarginalen för 2016 kommer att landa på 7,0 procent men att den successivt ökar till 8,5 procent till år 2018.

Snittprognosen för vinst per aktie ligger för 2017 på 1,95 kronor och året därpå på 2,24 kronor. De prognoserna innebär p/e-tal på 12,6 respektive 11,0. Efter Groll-köpet har Swedol en nettoskuld på 580 Mkr. Den väntas enligt Factset ha sjunkit till 340 Mkr om ett par år och skuldjusterat värderas rörelsen till 10,8 gånger 2017 års väntade rörelseresultat.

Värderingen är inte anmärkningsvärt hög även om skuldsättningen behöver jobbas ned under kommande år. Swedol fyllde på kassan med 300 Mkr i en nyemission under tredje kvartalet så bolaget har fortfarande utrymme i balansräkningen för nya affärer om något skulle dyka upp. Sannolikt ligger dock bolaget lågt till dess att Grolls integreras fullt ut.

Om den integrationen blir lyckad, och vi har ingen anledning att misstänka att den inte blir det, är utsikterna fortsatt ljusa för Swedol. Bolaget har bra drag i försäljningen och den underliggande marknaden är stark, framför allt i Sverige. Lönsamheten har alla förutsättningar att stärkas både genom synergivinster och från ökade volymer.

Vi behåller vår köprekommendation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -