Svagare dollar efter installationstalet

Makro USA-räntorna har sjunkit och dollarn tappat i spåren av Donald Trumps tal.

Donald Trump slog an en protektionistisk ton och talade om att sätta "America First".

Donald Trump var snabbt ute och sade att han ska omförhandla NAFTA och dra sig ur TPP, men har inte lämnat så många andra policybesked under helgen vad gäller skatter eller avregleringar. Diskussionerna har annars främst handlat om medias rapportering och attacker mot vad Trumpadministrationen ser som en orättvis behandling.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen handlas på 2,44 procent, 5 punkter ned från svensk stängning på fredagen. Dollarn har tappat till 113:70 mot yenen och 1:0740 mot euron, men försvagningen är bred och dollarindex är ned 0,7 procent från före installationen.

Pundet har stärkts till 1:2410 och även den mexikanska peson har återhämtat sig något till 21:42.

"Försiktighet är temat för veckan då marknaden kommer att vara känslig för Trump och hans administrations policybesked", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Bloomberg News.

Han sade att det återstår att se om Trump kommer att uppnå ökat välstånd för USA.

"Ur ett globalt perspektiv, medan hans policy kan innebära att Amerika får en större andel av kakan, så kommer kakan inte att totalt sett bli större om den globala handeln minskar", sade han.

Donald Trump sade att han skulle få ett slut på vad han ser som en "amerikanska förödelse" av fabriker och lade fram två enkla principer: köp amerikanskt och anställ amerikaner.

Marknaden börjar bli nervös över möjligheten att världshandeln ska minska. Många av hans policyåtgärder, inklusive skattesänkningar och infrastruktursatsningar, behöver godkännande av senaten och det kanske inte blir så lätt.

"De marknader som letts av förväntningar om hans policy dras nu ned av verkligheten", sade Koichi Yoshikawa på Standard Chartered Bank till Reuters.

Kathy Lien BK Asset Management skrev i ett marknadsbrev att den amerikanska politiken kommer att överskugga ekonomiska data under den kommande veckan, som inte innehåller några Fed-tal (nu inträder "blackout period" inför nästa FOMC-möte).

"Vi vet att Fed förväntar sig att höja räntan tre gånger i år men detta hänger på att Trump levererar en större finanspolitisk plan. Så förvänta er växlande handel i dollarn kommande veckan då marknaden reagerar på varje tal och policybesked från Trump", skrev hon.

Tokyobörsen är ned medan oljan i stort håller sig kvar på högre nivåer, med Brent runt 55:50 dollar per fat, i spåren av helgens möte där oljeproducerande länder ser framsteg med att hålla avtalet om produktionsbegränsningar.

Måndagen är relativt tunn på makrodata, med hushållens konsumentförtroende i euroområdet som en av få punkter.

Senare i veckan väntas bland annat inköpschefsindex från EMU och USA, preliminära BNP-utfall fjärde kvartalet från USA och Storbritannien och tyska IFO-index.

För svensk del kommer en rad intressanta data, i form av arbetslöshet, detaljhandel, hushållsutlåning och KI-barometer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -