Imint och Neurovive vinnare

Börsen Stockholmsbörsen inledde veckans handel på minus. De större Europabörserna gjorde likadant.

Uppmärksamheten riktas föga överraskande mot Donald Trumps första arbetsvecka som amerikansk president och på torsdag tar den svenska rapportperioden fart på allvar med Ericsson, Getinge, Nordea, SCA och Tele2 på dagordningen.

På makrofronten har USA-räntorna sjunkit och dollarn tappat i spåren av fredagens presidenttal.

Nordsjöoljan handlas strax över 55 dollar fatet medan metallerna mestadels noterades högre med stöd av Trump-talet där han upprepade budskapet om sin rejäla infrastruktursatsning.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10.45-tiden på måndagen ned 0,6 procent till 1.517. Omsättningen nådde 3,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Ståltillverkaren SSAB:s vd Martin Lindqvist ser för första gången på länge en positiv utveckling i omvärlden för bolagets. Dessutom andas han optimism kring skuldsättningen. Stålaktien var upp över 2 procent.

Imint kom med två nyheter på morgonen: mobilunderleverantören har tecknat ett utvecklingsavtal med Samsung gällande en anpassning av Imints mjukvara Vidhance till en ny produkt som inte är en smartphone. Vidare kom beskedet att Vidhance finns med i Huaweis mobiltelefon Mate 9. Aktien rusade närmare 40 procent.

Raymond James sänker sin rekommendation för Telia till underperform, från tidigare market perform. Riktkursen är 34 kronor. Telia tappade 1 procent till drygt 36 kronor.

Electrolux backade 1,7 procent. Handelsbanken tror att Electrolux rapport för fjärde kvartalet kan bli stark och att utdelningen för helåret till och med kan bli en positiv överraskning. Men framåt spås resultatpress för vitvarubolaget menar banken och sänker sin rekommendation till sälj.

SEB har sänkt sin rekommendation för Nokia till behåll från köp. Riktkursen sänks till 4:80 från 5:10 euro. Analyshuset bedömer att kurspotentialen i Nokia är begränsad och hänvisar till att aktiekursen återhämtat sig efter tappet då bolaget släppte sin prognos för 2017 i samband med kapitalmarknadsdagen i november. Nokia-aktien sjönk 1,4 procent.

Dagens Industri köprekommenderar Skanska-aktien och pekar bland annat på en Trump-effekt. Byggaktien var upp närmare 1 procent.

Morgan Stanley har höjt riktkursen för Com Hem till 110 kronor från 96 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Kabeloperatören var upp 0,8 procent till 93 kronor.

A City Medias vd och huvudägare Anders Axelsson har sålt 160.000 aktier till en grupp långsiktiga professionella investerare. Aktien var upp 2 procent.

Neurovive har tecknat ett prekliniskt samarbetsavtal med en amerikansk forskargrupp inom mitokondriell medicin. Bioteknikaktien, som haft ett par år i rejäl motvind, var upp nästan 8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -