Högintressanta inköpssiffror styr veckan

Makroveckan Installerandet av Donald Trump som ny amerikansk president satte inga djupare spår på finansmarknaden. I väntan på Trump riktas nu blickarna mot de globala konjunktursignalerna.

Nu har Donald Trump installerats i Vita huset och världens finansmarknader har reagerat med återhållsamhet. Inga stora marknadsrörelser kan noteras och bristen på ekonomisk-politiska nyheter i hans installationstal har säkert bidragit till detta.

Den svenska börsen steg visserligen under fredagen men börsutvecklingen under veckan som helhet landade runt nollan. 

Nu gör Donald Trump sin första dag i Vita huset och gissningsvis börja man på finansmarknaden redan bli lite otålig vad gäller konkreta förslag och tidplaner kring hans många ekonomisk-politiska löften från valrörelsen. Innan Trump sticker ut hakan kan det bli en ganska avvaktande börs.

Säkrast är att börja följa president Trump på Twitter eftersom det faktiskt verkar som att han kommer att vara fortsatt mycket aktiv på detta medium. Annan media verkar han i sin tur vilja runda i sitt mål att kommunicera ”direkt med folket”.

Den brittiska premiärministern Theresa May höll sitt länge emotsedda tal kring Brexit. Efter det står det klart att det blir en ”hård” Brexit och att Storbritannien lämnar EU helt. Ingen kompromisslösning verkar sökas även om en sådan fortfarande finns i korten. Det är en lång förhandlingsprocess på två år och mycket hinner hända.

I veckan som kommer är tisdagens ström av preliminära inköpschefsindex för januari högintressant. Den globala konjunkturen har på senare tid visat överraskande styrka och skulle den trenden fortsätta lär det vara positivt för börshumöret.

På tisdag meddelar dessutom den brittiska Högsta domstolen sitt beslut om huruvida det är regeringen eller parlamentet som beslutar om en Brexit.

Veckan avslutas med Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer som visserligen väntas ha dämpats en aning men visa på fortsatt styrka i svensk ekonomi. Intressantast är om industrin kan återupprepa den mycket starka decembersiffran.

På fredagen publiceras dessutom amerikanska BNP-siffror för fjolårets sista kvartal. Fortsatt hög tillväxt ökar sannolikheten för nya räntehöjningar från Federal Reserve och borde därmed bidra till att stärka dollarn. 

Måndag

Relativt tomt på makroagendan och mycket av intresset lär riktas mot Donald Trumps första arbetsdag som president. Det är väl säkrast att börja följa honom på Twitter för den som ska hänga med i svängarna. De stora medierna verkar han vilja runda i informationsflödet.

Tisdag

De preliminära inköpschefsindexen för januari rullas ut på bred front. Det skulle givetvis kunna ge börshumöret ett lyft om indexen fortsatta att visa på konjunkturstyrka. Makrodata har generellt varit åt det lite starkare hållet under senare tid. I Storbritannien meddelar Högsta domstolen sitt beslut om regeringen behöver tillfråga parlamentet om Brexit-beslut. Håll koll på pundet.

Onsdag

Inflationsförväntningarna i Sverige väntas ha tickat upp en aning och ska därmed ligga när Riksbankens inflationsmål på 2 procent på två års sikt. Till glädje för riksbanksdirektionen. Det viktiga tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, väntas visa på fortsatt konjunkturstyrka och amerikanska bostadspriser fortsätter uppåt.

Torsdag

Brittiska BNP-siffror för fjolårets sista kvartal väntas vis på hygglig tillväxt inför Brexit-beslut. Hushållen shoppar loss och industrin gynnas av svagare pund. Pundet har dock stärkts efter förra veckans tal av premiärminister Theresa May och där budskapet var att det blir en ”hård” Brexit.

Fredag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten av sina senaste enkätundersökningar av humöret bland företag och hushåll. Barometerindikatorn väntas ha sjunkit en aning men fortfarande ligga på en nivå som signalerar god tillväxt i svensk ekonomi. Industrins konfidensindikator som steg rejält i december har troligen rekylerat ner en bit i januari. Håll också koll på de amerikanska BNP-siffrorna för fjärde kvartalet i fjol. En hög tillväxtsiffra lär bidra till starkare dollar.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -