FPC: Tre av fyra ägare på minus hos Avanza

Nästan tre av fyra aktieägare i Fingprint Cards hos Avanza ligger för närvarande på minus i sin investering i biometribolaget. Det uppger bankens sparekonom Claes Hemberg för Nyhetsbyrån Direkt.

För närvarande ligger 27 procent av Fingerprint Cards-ägarna på plus medan 73 procent ligger på minus hos nätmäklaren.

På måndagen faller aktien drygt 6 procent efter beskedet att styrelseledamot Lars Söderfjell och aktieägaren Johan Carlström har anhållits för misstänkt marknadsmissbruk i samband med vinstvarningen i december 2016.

Kursraset för Fingerprint för drygt en månad sedan fick ungefär var tionde aktieägare i bolaget hos Avanza att sälja hela sitt Fingerprint-innehav. Samtidigt såg nya ägare chansen att köpa. Totalt sett ökade därför antalet aktieägare med 20 procent, eller 6.000 personer, hos nätmäklaren.

"Myten om Fingerprint-ägarna är att de aldrig säljer, men vid den här vinstvarningen gjorde man det. Det är ovanligt att 10 procent av aktieägarna i ett bolag plötsligt säljer en aktie", säger Claes Hemberg.

De nya ägarna är betydligt yngre och har köpt för klart mindre belopp än tidigare, noterar Claes Hemberg.

Att nästan var fjärde ägare ligger på minus är ovanligt. I ett vanligt börsbolag är 95-97 procent av ägarna på plus, enligt sparekonomen.

"Det blir så när ägare tillkommer sakta men säkert under en lång period. I Fingerprint har merparten av ägarna däremot tillkommit i utförsbacken senaste året", säger Claes Hemberg.

Teknikaktier lockar ofta unga. En teknik kommer dock inte att vinna över alla, utan tilltron slår hemskt hårt upp och ned, resonerar sparekonomen.

Han rekommenderar därför att man köper flera teknikbolag i helt olika nischer, eller breda teknikaktier som Google eller Samsung. Eller något ännu bredare - teknikfonder.

Man bör enligt Claes Hemberg inse att teknikaktier som kollektiv kan bli pestsmittade och som grupp kan falla skarpt.

"Så låt inte teknikaktier styra din ekonomi", uppger han avslutningsvis.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -