Folksam: Valberedningen kan ändras

Börs Att huvudägaren Johan Carlström anhållits kan påverka valberedningen. Det säger Folksams Carina Lundberg Markow.

 Som storägare är det viktigt att ha alla aktieägares bästa för ögonen, så att man inte skor sig på andras bekostnad.

Det säger Carina Lundberg Markow, ansvarig för ägarstyrning på Folksam, till Nyhetsbyrån Direkt efter nyheten om fler misstänkta insiderbrott i Fingerprint Cards.

Folksam är en av få institutionella ägare i biometribolaget. Totalt har Folksam drygt 3 miljoner aktier med ett samlat värde på 170 miljoner kronor.

Fingerprints huvudägare Johan Carlström anhölls på måndagen, tillsammans med Lars Söderfjell, misstänkt för grovt insiderbrott. Anhållandet rör ett nytt fall utöver de tidigare Johan Carlström redan står åtalad för.

"Det är förstås inget man önskar sig, att styrelseledamöter och storägare blir anhållna. Men det är bra att det blir utrett. Och om det gått så långt som till anhållande kan det finnas chans att få klarhet", säger Carina Lundberg Markow.

Trots att han har tvingats bort från bolaget utövar Johan Carlström fortfarande viss kontroll över Fingerprint. Till exempel genom att, som största enskilda ägare, kontrollera valberedningen.

Inför stämman 2017 består valberedningen förutom Carlström också av hans juridiska ombud Dimitrij Titov, samt Tommy Trollborg. I valberedningens mandat ligger att föreslå ledamöter till styrelsen.

Som aktieägare ska Folksam långsiktig och i det ligger enligt Carina Lundberg Markow att vara försiktig med att agera på nyheter. Därmed är det långt ifrån säkert att måndagens händelser kommer att påverka Folksams innehav i Fingerprint.

I Sverige förväntas ägare ta ansvar för sina bolag genom att engagera sig. Men i fallet Fingerprint kan det framöver komma att handla om motsatsen: att få ägare att hålla sig undan.

"Den svenska modellen bygger på att storägarna tar en roll i valberedningarna. Jag utgår från att det kommer någon annan på det mandatet", säger Carina Lundberg Markow apropå Carlströms fortsatta inflytande.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -