Carlströms försvarare: Han är oskyldig

Börs Johan Carlström anser sig oskyldig till det han anklagas och på måndagen anhölls av Ekobrottsmyndigheten för.

Det säger Johan Carlströms försvarare, advokat Per E Samuelson, till Nyhetsbyrån Direkt efter att ha suttit med vid polisförhör med Johan Carlström under hela morgonen.

"Jag känner mig helt trygg med alla de besked som Johan har lämnat under dagens polisförhör, och är övertygad om att inget fel har begåtts av honom eller någon annan", säger han.

Ekobrottsmyndigheten meddelade i sitt pressmeddelande om anhållandet att en förundersökning inleddes den 12 december 2016, "efter att värdepappersinstitut uppmärksammat omfattande försäljningar av aktier i Fingerprint innan vinstvarningen från bolaget, som meddelades den 8 december 2016".

Per E Samuelson vill inte gå in närmare på anklagelserna eller vad i förhören det är som gör att han uppfattar Johan Carlström som oskyldig.

"Det skulle jag kunna göra, men det vill jag av olika skäl inte göra; framför allt ska polis och åklagare kunna jobba i lugn och ro. Men jag är helt trygg och lugn med de besked jag har hört min klient lämna vid dagens förhör."

Även Johan Carlström utstrålade lugn och trygghet vid förhören, och lämnade klara och tydliga besked, enligt advokaten.

Hur reagerade han på att han blev anhållen?

"Han upplever att han har ett problem med både media och EBM, att det finns personer i media som av personliga skäl vill se att han polisanmäls och handlar i den här situationen", säger Per E Samuelson, och fortsätter:

"Det finns också ett komplicerat förhållande mellan honom och EBM, som har polisanmält Johan Carlström för förtal. Vi har polisanmält en insiderhistoria som vi misstänker ägde rum i anslutning till när han anhölls förra gången. Det skedde enligt hans uppfattning en omfattande handel på den informationen, alltså att han skulle tas, och det här har EBM inte velat utreda", säger Per E Samuelson och betecknar situationen som "väldigt komplicerad". Nyhetsbyrån Direkt söker kommentarer till detta från EBM.

"Jag vill påstå att hela det här händelseförloppet har utlösts av att man i överdriven omfattning fokuserar negativt på Johan Carlström som person", fortsätter Per E Samuelson.

Per E Samuelson tror inte att det råder någon risk för att Johan Carlström blir häktad på torsdag, något som måste ske för fortsatt frihetsberövande.

"Det tror jag inte, det skulle förvåna mig oerhört."

Johan Carlström är åtalad för insiderbrott sedan tidigare, och rättegången ska enligt tidigare besked starta till våren. Per E Samuelson vill inte spekulera i om de nya anklagelserna kommer att läggas ihop med det målet där Johan Carlströms försvarare också är Per E Samuelson.

"I min värld blir det inget mål", säger advokaten.

Lars Söderfjell, styrelseledamot i Fingerprint Cards som anhölls samtidigt som Johan Carlström, har en annan försvarare än Per E Samuelson. Vem detta är vet inte Per E Samuelson i skrivande stund.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -