USA mår bra, så vad gör Trump?

Makrokommentar Donald Trump har fått ett betydligt bättre ekonomiskt utgångsläge än sin företrädare. Nu är det dags för leverans och fredagens installationstal en första värdemätare på hans kommande presidentskap.

Under fredagen svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president och det är väl men en blandning av bävan och förhoppning som både amerikaner och övriga världen ser på.

På finansmarknaden har i sin tur den inledande euforin efter hans valseger numera lagt sig och sedan mitten av december har den amerikanska börsen mest rört sig sidledes, marknadsräntorna sjunkit och dollarn tappat. Det mesta ligger dock fortfarande på en betydligt högre nivå än innan presidentvalet.

 

        1 november* 19 januari   20 januari 2009
              "Obama"¨
               
USD/EUR       1,10 1,07   1,29
10-årsräntan     1,83 2,46   2,4
2-årsräntan     0,83 1,22   0,73
S&P500-index     2131 2264   866

 

Lite mer oroligt blev det dessutom i samband med Donald Trumps presskonferens den 11 januari där han i princip undvek att svara på frågor gällande hans många vidlyftiga ekonomisk-politiska löften. Bland annat i form av breda skattesänkningar och infrastruktursatsningar.

Annars har ju Donald Trump lovat att rivstarta sitt presidentskap och den 100 dagar långa smekmånad, där mycket av den nya presidentens löftena från valrörelsens ska infrias, har i Donald Trumps värld blivit 90. Så egentligen har han bara till mitten av april på sig att leverera.

En tydlig fördel som Donald Trump har gentemot sin företrädare är att det mesta, för att inte säga allt, i amerikansk ekonomi ser betydligt bättre ut än för åtta år sedan när Barack Obama tog över rodret.

 

        Oktober December   December
               
Inflation KPI     1,6 2,1   0,0
Inköpschefsindex industrin   51,9 54,7   33,1
Inköpschefsindex tjänstesektorn 54,8 57,2   40,0
NFIB småföretagsbarometer   94,9 105,8   85,2
Hushållens konfidensindikator 100,8 113,7   38,6
Arbetslöshet     4,8 4,7   7,3
Timlöner årstakt     2,8 2,9   3,6

 

Dessutom har en spirande optimism bland amerikanska företag och hushåll fått en rejäl skjuts uppåt sedan det stod klart att Trump skulle bli deras nya president.

Inköpschefsindexen för både industri- och tjänstesektor ligger med värden på 54,2 respektive 57,2, betydligt över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Samtidigt steg sysselsättningen i december med 157 000 personer och löneökningarna landade på 2,9 procent i årstakt.

Det här är inget som Donald Trump kan klappa sig på bröstet för men det ger honom i alla fall ett gynnsamt ekonomiskt utgångsläge.   

På andra områden går det däremot redan att se en tydlig ”Trump-effekt”.

Amerikanska småföretagare uppvisar den högsta framtidstron sedan 2004 och bland hushållen får man gå tillbaka närmare 20 år för att hitta motsvarande positiva framtidsförväntningar.  Så förhoppningar på den blivande presidenten är rejält uppskruvade hos den amerikanska allmänheten.

Det finns därmed en chans för Trump att skapa en positiv spiral både för den amerikanska och den globala ekonomin, samt en skjuts uppåt på börsen, om han lyckas åstadkomma en kraftfull ekonomisk politik samtidigt som han skruvar ner tonläget på områden som handels- och geopolitik.

Å andra sidan har den positiva utvecklingen sedan presidentvalet också skapat en rejäl fallhöjd om han inte lyckas leverera på sina löften.

Runt klockan 18 svensk tid ska Donald Trump hålla sitt installationstal. Då får vi en första indikation på vilken linje han avser att hålla och vilka huvudprioriteringar som den nya amerikanska administrationen i realiteten har. Det blir ett minst sagt spännande tal att följa. Inte minst för att ett av de främsta attributen hos den nyvalde presidenten är hans oberäknelighet.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -