Bra drag i tillväxtekonomierna

Utblick ”Trumpeffekten” på finansmarknaderna har svalnat. Svagare dollar och lägre räntor parat med bättre konjunktursignaler och stigande råvarupriser har gynnat tillväxtekonomierna.

Det har skett en rejäl omsvängning på världens börser under den senaste månaden. Finansmarknadens inledande eufori inför ”Trumponomics”, innebärande omfattande amerikanska skattesänkningar och infrastruktursatsningar, har numera lagt sig.

Finansmarknaden befinner sig nu i ett läge där man väntar på vad Donald Trump faktiskt ska leverera.

Sedan inledningen av det nya året har de flesta av den industrialiserade världens börser (Developed Markets) därför mest rört sig sidledes. Den genomsnittliga uppgången på de här marknaderna stannar vid 0,5 procent för den senaste 30-dagarsperioden.

Den svenska börsen parkerar i sin tur långt ner på börslistan med en nedgång på -1,2 procent (MSCI-index).

Finansmarknadens lite försiktigare hållning har dessutom bidragit till svagare dollar och sjunkande räntor. Marknadsrörelser som inneburit en rejäl lättnad för många tillväxtekonomier som därigenom fått en rejäl börsrevansch.

Tillväxtekonomierna (Emerging Markets) har i genomsnitt stigit med 4,1 procent och ännu större är uppgången i gruppen förhoppningsekonomier (Frontier Markets) som rusat med 5,4 procent.

Men det är inte bara skiftande förväntningar på Donald Trump som ligger bakom marknadsrörelserna.

Som kan ses i Citigroups Economic Surprise Index (ESI), som mäter hur makrostatstiken rullar in i förhållande till analytikernas prognoser, så fortsätter världsekonomin att utvecklas på ett positivt sätt (se diagram).

Makrodata har överlag överraskat positivt under senare tid och det som kanske imponerar allra mest är själva bredden i uppgången för ESI. Även i tillväxtekonomierna, som tidigare visat tydliga svaghetstecken, är det numera de positiva överraskningarna som dominerar.

Till den kraftiga uppgången i de ofta råvarutunga Emerging- och Frontiermarkets bidrar dessutom att priser på både jordbruksprodukter och flera basmetaller rört sig uppåt.

Däremot har prisuppgången på olja kommit av sig i väntan på att oljeproducenterna ska göra verklighet av sina löften om produktionsneddragningar under inledningen av 2017.

Att det är flera olika faktorer som rört sig åt rätt håll för tillväxtekonomierna bidrar till att det är en ganska spridd skara länder som dominerar den senaste 30-dagarsperiodens vinnarlista (se tabell).

Hur Donald Trump i sin tur väljer att kommunicera och på vilka frågor han lägger sitt fokus lär få stora effekter på finansmarknaden under hans inledande presidentskap. Inte minst gäller det utvecklingen i olika regioner och segment på finansmarknaden. Något som den omsvängning som skett under senare tid är ett tydligt bevis på.

Developed Markets

Överlag har gruppen haft en ganska svag utveckling med en genomsnittlig uppgång på 0,5 procent. Hongkong drivs upp av Kinas revansch och Nya Zeeland gynnas bland annat av högre råvarupriser. Storbritannien har fått ett litet lyft men tappat efter premiärminister Theresa Mays Brexit-tal.

USA och Sverige har haft det tungt, liksom Japan som pressats av en starkare yen.

Emerging Markets

Den genomsnittliga uppgången på 4,1 procent under de senaste 30 dagarna imponerar men man ska samtidigt komma ihåg att det varit stora svängningar i gruppen undre det senaste halvåret. Många av vinnarbörserna är sådana som hade det tungt när ”Trumpeffekten” drev upp räntor och dollar.

Glädjande ur ett bredare finansperspektiv är att den kinesiska börsen piggnat till.

Rysslandsbörsen har haft det lite tyngre och drabbas en del av svagare dollar och lite osäkrare utsikter i relationen Putin-Trump. 

Värt att notera är att den turkiska börsen visserligen stigit med 6,6 procent i lokal valuta men att det förbyts till en nedgång på -5,6 procent omräknat till svenska kronor. Närmast överlag är uppgångarna i gruppen mer blygsamma omräknat i en svensk krona som stärkts.

Frontier Markets

Den här gruppen länder är den stora vinnaren under den senaste perioden med en genomsnittlig uppgång på hela 5,4 procent. Här driver en svagare dollar och stigande råvarupriser på utvecklingen. Dessutom gynnas denna, högst disparata grupp länder, också av bättre globala konjunktursignaler.

Många av börserna är relativt små så en varning för stora svängningar på de enskilda marknaderna kan vara på sin plats. Som en sammansatt grupp marknader har däremot Frontier Markets uppvisat en imponerande stabil utveckling under det senaste året. Vinnar- respektive förlorarbörser tenderar att jämna ut den sammanlagda börskurvan. Sett från 1 januari är börsuppgången i den här gruppen dessutom ungefär lika stor som den amerikanska.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -