Omstart för utdelningsportföljen

Börs Vi startar traditionsenligt BV-säsongen med en uppdaterad utdelningsportfölj. Som vanligt är det en blandning av nya namn och gamla favoriter.

Ny säsong, ny utdelningsportfölj. Så har det varit de senaste åren i Börsveckan och så är det i år igen. 2016 års upplaga gjorde bra ifrån sig med en uppgång på 26 procent och vi skulle bli väldigt nöjda om det gick att upprepa den utvecklingen i år.

Inför årets utdelningsportfölj har vi tagit fram en lista på bolag med en direktavkastning på över 4 procent givet räkenskapsåret 2016 års förväntade utdelning (som skiftas ut till våren). Vi har även ställt som krav att bolaget i fråga inte skiftar ut mer än vinsten, det vill säga har en så kallad ”pay-out-ratio” på under 100 procent.

Bolag som Björn Borg, Tele2, Eoulus Vind och Millicom faller därmed bort då dessa har en högre siffra än 100 procent. Samtidigt kräver vi att bolaget i fråga också ska ha en positiv utdelningstillväxt. Det innebär att utdelningen (och därmed indirekt vinsten) ska stiga från nuvarande nivåer.

Vi gillar inte bolag som har en vinstkurva som pekar nedåt. Och då försvinner exempelvis Swedbank från bruttolistan då banken förväntas minska utdelningen nästa år. Även Telia väntas minska utdelningen något.

Kvar får vi tolv kandidater som har en direktavkastning på över 5 procent och 25 bolag som har över 4 procent. Utifrån den listan har vi då valt ut de tio bästa aktierna och det är helt och hållet en subjektiv bedömning vi har gjort i samtliga fall.

Ambitionen är att ha en portfölj som har en god mix av stora stabila bolag och lite mindre, spetsigare, bolag med högre kurspotential. Något vi saknar är ett tydligt cykliskt storbolag, som Volvo, SKF, Sandvik osv men tyvärr har dessa bolag stigit så mycket på börsen att direktavkastningen hamnat under vårt krav på 4 procent och uppåt.

Portföljen ger i genomsnitt en direktavkastning på 4,8 procent, vilket är bra men ändå lägre än fjolåret (5,2 procent) vid start. Om vi sträckt oss för långt i vår jakt på avkastning eller prickat ett gäng vinnare får framtiden utvisa. En första uppdatering av portföljen kommer efter boksluten i februari.

NP3

Axfood

Bilia

Nilörngruppen

Inwido

Nordea

Peab

Nobina

Poolia

Resurs Bank


”Vill du bli kund i tidningen Börsveckan?  
Läs mer om hur du gör här.”

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -