Kronan stärks mot dollarn

Makro Den svenska kronan har stärkts mot såväl dollarn som euron under fredagen.

 Kronan har stärkts under fredagen som inte bjuder på särskilt mycket ekonomisk statistik i väntan på att Donald Trump ska sväras in som USA:s president. Sedan torsdagseftermiddagen har kronan stärkts 10 öre mot dollarn till 8:92 kronor och med 5 öre till 9:51 mot euron.

Dollarn har återhämtat sig från den försvagning som inträffade under natten när kommentarer från Fed-chefen Janet Yellen tolkades som mindre hökaktiga än vad vissa hade förväntat sig, vilket pressade den amerikanska valutan.

"Givet avsaknaden av detaljer kring Trumps ekonomiska planer för framtiden kommer Federal Reserve antagligen att bida sin tid innan ytterligare penningpolitiska åtgärder vidtas. Vi ser därför en räntehöjning vid marsmötet som osannolik", kommenterar Commerzbank inför Donald Trumps tal.

Pundet handlas svagare efter att data för den brittiska detaljhandelns decemberförsäljning varit överraskande svag.

På obligationsmarknaden har räntorna stigit ett par punkter. De svenska, tyska och amerikanska tioårsräntorna är samtliga upp 2 punkter från tidpunkten för den svenska penningmarknadens stängning på torsdagseftermiddagen.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley sade i en intervju med Bloomberg TV att Riksbanken förväntar sig att kronan kommer stärkas gradvis, något som varken är bra eller dåligt, men att kronan fortfarande är ett litet orosmoment.

Cecilia Skingsley sade också att valutaintervention fortfarande är ett alternativ. Å andra uppgav hon samtidigt att Riksbanken "nästan är framme" vad gäller inflationen.

ECB:s återkommande undersökning av oberoende prognosmakares utsikter för den ekonomiska aktiviteten i euroområdet visar att de nu ser högre inflation jämfört med i den förra enkäten i oktober.

Tillväxtprognoserna har samtidigt dragits upp något för i år, medan arbetslöshetsprognoserna har dragits ned, även på lång sikt.

Under fredagsmorgonen kom tysk producentprisdata in I linje med marknadens förväntan.

"Inflation är tillbaka på agendan, men de färska siffrorna över de tyska producentpriserna ger inte skäl att förändra vår syn om att det bredare pristrycket bara stiger gradvis", uppger Nordea-ekonomen Tuuli Koivu.

Under natten till fredagen meddelades att Kinas BNP växte 6,8 procent under det fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal året innan. Det var marginellt över väntade 6,7 procent enligt Bloomberg News enkät. BNP fick skjuts av högre offentlig konsumtion och rekordhög utlåning, enligt Reuters.

Dollarn handlas runt 115:10 mot yenen och vid cirka 1:065 mot euron.

När Donald Trump installeras som amerikansk president senare på fredagen finns det förväntningar om att han kan ge ledtrådar om sin ekonomiska politik.

"Dollarn kan falla om Trump framhäver sin protektionistiska retorik i sitt installationstal", sade Minori Uchida, chefvalutaanalytiker vid Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ, till Reuters.

"Vissa aktörer förväntar sig också mer detaljer om hans politik, så dollarn kan också falla om Trump inte nämner några detaljer", sade Minori Uchida.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -