Fonder: Gruvor visar vägen

Fondkommentar Den senaste månaden har Trump-effekten på världens finansmarknader klingat av och osäkerheten ökat. På fondmarknaden har det skapat fler förlorare än vinnare.

Världens börser har haft en svag utveckling den senaste månaden mätt i svenska kronor. MSCI Världsindex har minskat med drygt 2 procent.

USA-börserna som utgör runt 54 procent av världsindex har tappat mer, drygt 4 procent. Mycket av nedgången förklaras av en svag amerikansk dollar som tappat drygt 4 procent i värde mot den svenska kronan. 

Stockholmsbörsen var inte förskonad mot den globala nedgången. Utvecklingen var svag med en nedgång runt en procent. I vår närregion har europeiska börser tappat ännu mer och backat 2 procent. Värt att notera är att kronan även stärkts mot euro med över 2 procent. 

Tillväxtmarknadsbörsernas kräftgång har lugnat ned sig. De hade stora nedgångar efter presidentvalet. Nu börjar investerarnas intresse komma tillbaka och uppgången är 1 procent.

Det är tydligt att investeringar i utländska valutor inte varit en vinnande strategi den senaste månaden i spåren på en starkare krona. För den som vill läsa mer om marknadernas utveckling hänvisar jag till Pekka Kääntäs utblick.

Vi hittar några solklara vinnarfonder, de är inte helt överraskande branschfonder. Stora delar av vinnarlistan består av guld och ädelmetallfonder – en klar vinnare på ökad osäkerhet och svagare dollar.

Guldfonderna på toppen av listan har avkastat mer än 14 procent den senaste månaden och seglar samtidigt upp som årets vinnare. 

Fyra av tio fonder på topplistan investerar i ädelmetaller som guld. Överst på vinnarlistan hittar vi BGF World Gold och Franklin Gold & PM. Det är intressant att notera att fonderna har utvecklats klart bättre än underliggande guldpris. För en svensk investerare har guldpriset bara ökat med drygt 2 procent i kronor. 

Att fonderna har utvecklats bättre än guldpriset har att göra med att de även investerar i guldbolag och inte i fysiska guldtackor. Guldbolagen har högre hävstång då aktiepriset reflekterar break even-nivå för guldbrytning, ökad produktion, nya guldfyndigheter och bolagens finansieringskostnad.

Resterande del av vinnarlistan utgörs av Brasilienfonder. Kategorisnittet har avkastat knappt 10 procent på en månad, enligt Morningstar .

Brasilienfonder tog mycket stryk direkt efter det amerikanska presidentvalet som många andra tillväxtmarknadsfonder, och till stora delarvar det valutarelaterat. Nu ser investerarna ut att hitta tillbaka till Brasilienfonder och det finns anledning till det. 

Den senaste inflationsstatstiken har var överraskande låg. Det gjorde att den Brasilianska centralbanken sänkte räntan mer än marknadens förväntningar förra veckan. Tillsammans med lägre amerikanska marknadsräntor och en svagare dollar den senaste månaden har varit ett gynnsammare investeringsklimat.

Förlorarlistan har en tydlig lutning åt tillväxtmarknadsfonder från Mexico och Turkiet.

Överst på listan har vi HSBC GIF Mexico som fram till presidentvalet haft en strålande avkastning. Trumps löfte att riva upp frihandelsavtalet NAFTA, där Mexico är en part, tillsammans med hot om att bygga en fysisk mur mellan länderna har fått investerarna att fly fältet.

Vi hittar flera Turkietfonder bland förlorarna. Att vi hittar dem här beror på flera faktorer som dålig makrostatistik och en valuta i fritt fall. Lägg där till krig i närområdet, bråk med EU och ytterligare två terrorattentat den senaste månaden  – helt enkelt en giftig cocktail. 

Överraskande hittar vi ett antal USA-fonder i botten. Fonderna har gemensamt att de avviker mycket från sitt jämförelseindex. Fonderna har en tydlig investeringsfokus på cykliska bolag som banker och energibolag. 

Det är aktier som utvecklades starkt från presidentvalet fram till en månad sedan. Den typen aktier har backat i kölvattnet på lägre marknadsräntor och en Trump-effekt som klingat av.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -