De tvivlar på Telia-karusell

Börs Analytiker ser svårigheter med Telias eventuella köp av danska TDC

Analytiker ställer sig skeptiska till Dagens Industris uppgifter om att Telia skulle vilja köpa danska TDC, som i sin tur skulle köpa Com Hem för att skydda sig mot att bli uppköpt.

Berenberg menar att spekulationerna är "svåra att ta seriöst", men lägger in en brasklapp om att inget kan uteslutas, skriver Bloomberg News.

Enligt Nordea kan Telia mycket väl vara intresserat av danska TDC, men lyfter fram att det finns många hinder för en sådan affär. I vilket fall som helst skulle det sannolikt dröja innan en sådan transaktion kan presenteras, menar banken.

Analytikerna påpekar också att ett förvärv av TDC skulle bli dyrt för Telia. Nordea menar vidare att det är oklart om Telias ledning har styrelsens, och den svenska statens, stöd för en sådan affär.

Telia skulle definitivt behöva göra en aktieemission och enligt Nordeas analys kan det handla om närmare 30 procent fler aktier.

"Det skulle inte tas emot väl av aktiemarknaden", konstaterar banken.

En sådan transaktion skulle också vara komplex med många regulatoriska hinder, menar analytikerna. Telia skulle bland annat behöva göra sig av med sin egna danska mobilverksamhet, vilket tar bort möjligheten till synergier. Även i Norge skulle en sådan affär antagligen stöta på konkurrenshinder, menar analytikerna.

Dessutom betecknar bedömarna det som osannolikt att Telia skulle engagera sig i ett TDC-förvärv innan avyttringen av verksamheterna i Eurasien är slutförd.

Vad gäller TDC:s intresse för Com Hem menar Berenberg att Com Hems strategiska värde för den danska operatören har minskat avsevärd sedan TDC gick ur Sverige. TDC, som har en ansträngd balansräkning, skulle också ha svårt att ha råd med Com Hem skriver Berenberg, enligt Bloomberg.

Den danske aktieanalytikern Michael Friis Jørgensen, vid Alm Brand Markets, håller med om att det är osannolikt att TDC skulle köpa Com Hem, skriver Ritzau Finans.

Han tycker också att tidpunkten för en affär där Telia köper TDC verkar märklig. Även om Telia på lång sikt är en realistisk köpare av TDC, verkar det osannolikt i det korta perspektivet, resonerar Michael Friis Jørgensen.

På Köpenhamnsbörsen steg TDC 3,7 procent i fredagens tidiga handel och i Stockholm gick Com Hem upp 2,5 procent medan Telia däremot backade 1,1 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -