CTT Systems vinnare

Börsen Stockholmsbörsen vände upp till plus efter en halvtimme. Telia finns bland förlorarna.

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större europeiska börserna fredagens handel med en nedgång, men vände efter en halvtimmes handel till positiva siffror. Bland de större förlorarna märktes Astra Zeneca och Telia, medan storbankerna noterades för uppgångar.

Dagens Industris uppgifter om att Telia överväger ett bud på danska TDC, som i sin tur sägs fundera på ett köp av Com Hem, satte avtryck i kurserna för alla bolagen.

Efter en knapp timmes handel var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till noteringen 1.516. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 1,8 miljarder kronor. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index upp 0,1 respektive 0,2 procent.

Telia och Com Hem stod i centrum för intresset, sedan Dagens Industri uppgett att Telia vill köpa den danska konkurrenten TDC. Från dansk sida sägs aptiten på ett övertagande dock vara begränsad och TDC påstås överväga ett bud på svenska kabel-tv-bolaget Com Hem för att stopp en affär.

Telia reagerade på uppgifterna med en nedgång om drygt 1 procent, medan TDC steg 2,4 procent i Köpenhamn och Com Hem adderade lika mycket i Stockholm.

Storbolagsindexet OMXS30 toppades av storbankerna, med Handelsbanken i topp efter en uppgång på 1 procent. Uppåt var det även för Lundin Petroleum trots en rekommendationssänkning från UBS. Aktien steg 0,5 procent.

Bland dagens förlorare märktes utöver Telia också Astra Zeneca, som backade 2 procent. Även Swedish Match, Electrolux och Tele2 noterades för nedgångar.

På råvarumarknaderna backade basmetallerna, med både zink och nickel ned drygt 1 procent och koppar något mindre än så. Boliden och SSAB A tappade båda 0,1 procent och Lundin Mining var oförändrad.

Dagens raket var CTT Systems, som på morgonen meddelade att bolaget valts som leverantör av luftfuktarsystem till Boeings plan 777X. Aktien rusade över 22 procent.

Ett dotterbolag till First North-listade Cleantech Invest har tecknat ett kontrakt för leverans av solpaneler till Zambia med ett ordervärde på 200 miljoner dollar. Aktien lyfte nästan 11 procent 20:60 kronor efter att tidigare ha handlats till den nya rekordnivån 21:40 kronor.

På rekommendationsfronten har UBS sänkt Africa Oil till neutral och aktien förlorade 0,4 procent. Även Enquest fick sin rekommendation sänkt, med en mindre nedgång som följd. Snabbare nedåt, -9,4 procent, var det för Shamaran, som aviserade en riktad emission om 360 miljoner aktier.

Humana steg 1,4 procent sedan Nordea inlett bevakning med ett köpråd. Byggbolaget Diös, som fått en köprekommendation av Pareto, steg 0,5 procent.

På eftermiddagen riktas fokus mot Washington DC. Ceremonierna kring installationen av Donald Trump som USA:s 45:e president inleds klockan 17.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -