Kinabesked lyfte Stora

Börsen Börsen återhämtar sig och ligger strax under nollstrecket.

Stockholmsbörsen har återtagit en del förlorad mark efter en inledning med lägre kurser på torsdagen. Fokus riktas mot ECB och styrräntebeskedet som inkom i linje med förväntningarna. Bland börsbolagen fick vi en försmak av den stundande rapportsäsongen med rapporter från Avanza och Castellum.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 14-tiden ned 0,2 procent till noteringen 1.513. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 6,1 miljarder kronor.

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,00 procent. Även programmet för tillgångsköpen får löpa vidare utan förändring, också i enlighet med marknadens förväntningar.

Avanza prickade i stort sett rapportförväntningarna. Dock har nätbanken höjt sitt långsiktiga mål till att nå en marknadsandel på minst 9 procent av det totala nettoinflödet till den svenska sparmarknaden, samt en miljon kunder år 2020. Detta verkar ha fallit i god jord och aktien steg 2,7 procent.

Stora Enso klättrade också 2,7 procent. Bolaget har beslutat att inte gå vidare med planen på att bygga ett nytt massabruk i kinesiska Beihai, ett besked som alltså mottogs ned lättnad.

Lundin Petroleum har släppt en mängd information. Bland annat att investeringsbudgeten uppgår till 1,3 miljarder dollar för 2017. Produktionen för det fjärde kvartalet nådde inte riktigt upp till SME-förväntningarna. Dessutom meddelades om nedskrivningar. Lundin-aktien sågs upp 0,1 procent.

Även Sandvik noterade en uppgång på 0,1 procent. Processen att lämna affären för Mining Systems fortsätter med olika intressenter. Sandvik ska, enligt vad Pär Altan, chef för extern kommunikation vid Sandvik, uppger för Direkt ha flera potentiella köpare på lut när den i somras aviserade affären med CoBe gick i stöpet.

Hälsovårdssektorn tappade generellt ute i Europa. Astra Zeneca var ned 0,6 procent medan Getinge backade nästan 2 procent. Sobi var 1 procent lägre.

Castellum inledde dagens handel till lägre kurser, men tog sig upp till plus efter presentationen av bokslutet för 2016.

Ett marginellt lägre driftöverskott än väntat för kvartalet motverkades av en stark utdelning. Fastighetsbolaget, som har en svit av höjda utdelningar sedan noteringen 1997, fortsatte på inkörd väg. Den föreslagna utdelningen var 5:00 kronor per aktie, jämfört med en i genomsnitt förväntad utdelning om 4:67 kronor enligt SME. Aktien höjdes 0,8 procent.

Bioteknikbolaget Neurovive, som haft en väldigt motig resa de senaste åren, rusade 47 procent efter uppmuntrande preklinisk cancerdata.

Episurf Medical annonserade om en företrädesemission med saftig kursrabatt. Aktien rasade 22 procent.

Axfood har köpt Eurocash Food och stärker därmed sin position inom lågpris samt går in i segmentet gränshandel. Axfood-aktien var upp knappt 1 procent.

Goldman Sachs sänker sin rekommendation för Ericsson till sälj, från tidigare neutral. Riktkursen höjs dock till 53 kronor från 46 kronor. Ericsson backade drygt 1 procent till 52:70 kronor.

"Vi räknar med utmanande marknadsdynamik på kort sikt givet att den starka dollarn kommer att väga på köpkraften i vissa utvecklingsmarknader. Dessutom ser vi en press på bruttomarginalen från den ökande andelen av tjänster i mixen", skrev Goldman Sachs.

Goldman Sachs höjer riktkursen för gruvbolaget Lundin Mining till 75 kronor, från 62 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Lundin-bolagets produktion i det fjärde kvartalet, starka kassaflöde, stabila balansräkningen och möjligheterna till storaffärer efter försäljningen av Tenkegruvan talar för gruvaktien, enligt investmentbanken. Lundin-aktien steg 3,5 procent till 51:80 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -