Guldet skiner igen

Fondkommentar Inför Trumps presidenttillträde har guldpriset nått den högsta nivån på över två månader.

Enligt statistik från amerikanska myndigheten Commodity Futures Trading Commission (CFTC), har snabbfotade och opportunistiska hedgefonder för första gången på nio veckor tagit långa positioner i guldterminer. Alltså positioner som snabbt kan säljas av och inte behöver vara särskilt långsiktiga.

Samtidigt har guld-ETF:er haft betydande nettoutflöden efter presidentvalsdagen. Flertalet av guld ETF:erna är fysiskt replikerade, vilket innebär att de investerar i fysiska guldtackor. Under de tre första kvartalen 2016 var nettoinflödena stora och nådde den högsta siffran sedan 2009. I det sista kvartalet vände investerarnas intresse till betydande nettouttag.

Den senaste veckan har dock storleken på nettoutflöden minskat betydligt, vilket kan vara en signal att intresset bland mer långsiktiga investerare börjar komma tillbaka.

Frågan är om det är en tillfällig prisuppgång i spåren på att Trump-effekten mattats av eller början på en längre uppgångsfas.

I det korta perspektivet har inledningen på 2017 har bjudit på ökad osäkerhet för Trumps kommande politik och förnyat brexit-fokus. Det har fått investerare att åter söka sig till ädelmetaller samtidigt som den amerikanska dollarn utvecklats svag.

Guldpriset har ökat med drygt 6 procent i år och priset för den gula metallen är i dollar. Den handlas nu på 1 214 dollar per ounce (ett ounce även kallat ett troy ounce motsvarar cirka 31,1 gram). I svenska kronor har guldet ökat med knappt 4 procent när kronan stärkts mot dollar.

Är det så att guldet helt enkelt varit ”översålt” och i spåren på en svagare dollar är det en intressant investering på kort sikt?

Det finns andra faktorer som talar för guld på längre sikt. Marknaden utesluter inte ökade geopolitiska spänningar tillsammans med flera viktiga EU-val under året som ökar osäkerheten. Tillsammans med exempelvis stigande inflationsförväntningar skulle det tala för ökat intresse för guld.

Historiskt har stigande inflationsförväntningar varit en dominerande faktor för ökad efterfrågan på guld. Guldet anses vara en bra så kallad inflationssäkring och fortsätter marknadsräntorna stiga kan det göra guld mer attraktivt.

Andra faktorer är en fortsatt stark Asiatisk tillväxt. I flertalet asiatiska länder har efterfrågan på guld ett nära samband med ökat välstånd. Det är varit särskilt tydligt i Indien och Kina. Guld köps för att behållas. Det används till stor del inom smyckesindustrin och endast 10 procent av produktionen används för industriellt bruk.

En nyhet under fjolåret som spås öka efterfrågan på sikt är den Shariastandard för guld som öppnar upp den muslimska världen till guld investeringar. Tidigare Sharialagar var splittrade eller obefintliga. Den nya standarden ger definitiv vägledning om guld som investering. Potentiellt tillåter den miljontals muslimer att investera i guld.

Mark Mobius, legendarisk fondförvaltare på Franklin Templeton, anser att den nya Shariastandarden för guld kommer att vara en "game changer".

Tror man att guldpriset kommer fortsätta stiga och vill investera i guld, är världens största börshandlade guldfond ett alternativ. SPDR Gold Shares ETF (GLD) förvaltare mer än 270 miljarder kronor i fysiskt guld till en årlig förvaltningsavgift på 0,4 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -