Draghi sänkte euron

Makro Europaräntorna steg medan euron försvagades efter ECB-beskedet.

Europaräntorna steg medan euron försvagades på torsdagen, då ECB lämnade räntor och QE-program oförändrade och ECB-chefen Mario Draghi inte gett några mer hökaktiga signaler vid en pressträff. Euron tappade till under 1:06 mot dollarn.

Tyska tioåringen steg efter svensk stängning på onsdagen och såg små nettoförändringar under torsdagen, vid svensk stängning stod den i 0,38 procent.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid sin presskonferens att rådet inte hade diskuterat några minskade stimulanser och att det blir tydligare att policyhållningen är framgångsrik.

Han sade att inflationen har ökat på senare tid, på grund av stigande energipriser, och att den väntas stiga ytterligare på kort sikt. Samtidigt är det underliggande inflationstrycket i euroområdet fortsatt dämpat och det syns inte någon övertygande uppåttrend. Riskerna för tillväxten ligger också fortsatt på nedsidan.

Rasmus Gudum Sessingsö på Handelsbanken skriver i en kommentar att ECB-beskedet som väntat var väldigt odramatiskt och innehöll väldigt lite ny information.

"ECB bekräftade att den är redo att utöka/förlänga QE om utsikterna försämras. Marknaden väntade sig förmodligen ett mer hökaktigt budskap eftersom euron försvagades något efter presskonferensen med ECB-presidenten Mario Draghi", skrev han.

Mario Draghi underströk att ECB inte ser någon övertygande uppåttrend i kärninflationen, "om något märkte vi några förändringar i formuleringen runt den ekonomiska analysen", skrev Rasmus Gudum Sessingsö.

Han skrev vidare att Mario Draghi bekräftade hans syn att det är för tidigt att börja spekulera om en åtstramning av penningpolitiken i Eurozonen.

Holger Sandte på Nordea skrev att de inte såg några eftergifter till hökarna på torsdagen, "tröts ökad kritik från Tyskland".

"ECB:s inledande uttalande återspeglade den tilltagande återhämtningen och den senaste ökningen i inflation", skrev han.

Holger Sandte skrev också att han räknar med att tapering (nedtrappade tillgångsköp) skulle bli ett tema framåt andra halvåret, "fram till dess väntar vi oss en brantare kurva, framförallt eftersom ECB nu börjar köpa under depositräntan".

Torsdagens uttalanden ändrar inget för Nordeas syn på ECB, "vi räknar med att nästa neddragning av tillgångsköpprogrammet kommer annonseras i höst i år och att träda i kraft i januari 2018. I vårt grundscenario kommer tillgångsköpen sluta sommaren 2018", skrev Holger Sandte.

Nordea räknar inte heller med några ränteförändringar innan 2018 års slut.

I USA kom på torsdagen index över aktiviteten i tillverkningsindustrin från Philadelphia Federal Reserve.

Indexet steg till 23,6 i januari jämfört med 19,7 i december. Klart över väntade 15,3, enligt Bloomberg News analytikerenkät. Det var också den högsta noteringen sedan november 2014.

Antalet nyanmälda arbetslösa i USA under vecka två sjönk med 15.000 personer till 234.000 personer.

Det innebar att nyanmälda arbetslösa har legat under 300.000 under 98 veckor i följd, den längsta perioden sedan 1970 och enligt många ekonomer en indikator för en hälsosam arbetsmarknad.

Genomsnittet för de fyra senaste veckorna sjönk till 246.750, vilket var den lägsta siffran sedan 1973.

Ekonomerna på RDQ Economics skrev i en kommentar att de inte ser några bevis för att trenden i jobbskapande har vänt under inledningen av 2017 och de spår att antalet sysselsatta ökar med 175.000 i januari, "vilket är över takten vi tror är hållbart för 2017 som helhet".

Bostadsbyggandet i USA steg 11,3 procent i december jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med en ökning på 8,9 procent enligt Bloomberg News snittprognos.

RDQ Economics noterade att byggstarterna för enfamiljshus är ner under de två senaste månaderna, men de tror att uppåttrenden på längre sikt fortfarande är intakt, medan byggstarterna för flerfamiljshus har passerat sin topp.

Amerikanska tioåringen hade på torsdagen stigit 12 punkter sedan torsdagens svenska stängning till 2,48 procent.

Dollarn steg samtidigt och handlades omkring 115:40 mot yenen.

Svenska räntor steg 1-4 punkter medan kronan tappade 10 öre till 9:02 mot dollarn och 3 öre till 9:56 mot euron.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -