Morgan: Ökad risk i Volvo

Börs Morgan Stanley ser en ökad risk i Volvoaktien efter att analytikernas snittförväntningar på fordonskoncernens vinst stigit rejält.

"En fortsatt trög lastbilsefterfrågan under helåret 2017 och högre råmaterialkostnader gör att konsensus för tillväxten i vinsten per aktie kan visa sig vara optimistiskt", skriver Morgan Stanley i en analys.

Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare på onsdagen sänker Morgan Stanley sin rekommendation för Volvo till undervikt (jämvikt) men upprepar riktkursen på 90 kronor.

När Volvoaktien står i 17 gånger förväntad vinst per aktie för helåret 2017, handlas Volvo till ett p/e som ligger högre än marknadens för den tredje gången sedan 2010, skriver Morgan Stanley och konstaterar att:

"Efter varje sådant tillfälle har aktien utvecklats kraftigt sämre än sektorn."

Investmentbanken ser inte någon återhämtning i de globala lastbilsmarknaderna som motiverar kursuppgången, som det senaste året varit närmare 50 procent.

Morgan Stanley bedömer att den amerikanska lastbilsmarknaden, som fallit omkring 15 procent, väntas minska ytterligare under 2017 och att Europamarknaden kommer att fortsätta att mattas av från höga nivåer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -