Islands-rest mot börsen

Börs Kaupthing, den skandalomsusade bank som stod i centrum för Islands finansoffensiv på 00-talet, är på väg tillbaka.

Enligt Reuters källor förbereder Kaupthing en notering av den inhemska bankverksamheten i dotterbolaget Arion. Kaupthing ska ha gett Carnegie uppdraget att vara global koordinator, tillsammans med Citi och Morgan Stanley. Även Deutsche Bank är inblandat och ska bistå med att sälja aktier inför noteringen, som planeras till april.

Citi och Morgan Stanley fick enligt Reuters redan i fjol uppdraget att genomföra "förberedande arbete" inför listningen.

Kaupthing Bank har varit i likvidation sedan i november 2008. Banken expanderade mycket kraftigt på 00-talet och hade som mest filialer i samtliga nordiska länder samt i Storbritannien, Luxemburg, Schweiz och USA. Kaupthing var vid denna tid en av världens tio största investmentbanker.

När finanskrisen slog till på allvar 2008 drabbades Islands banksektor av svåra problem och Kaupthing förstatligades. Svenska Riksbanken lämnade en kredit på upp till 5 miljarder kronor till Kaupthing i oktober 2008, strax före det isländska förstatligandet.

Efter statens övertagande lades den isländska bankrörelsen i dotterbolaget Arion Banki, som är landets största bank. Kaupthing Bank Sverige köptes i februari 2009 av Ålandsbanken.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -