Fiberoptik vinnare på börsen

Börsen Stockholmsbörsen inledde onsdagens handel strax under nollstrecket. Bland vinnarna finns Hexatronic och Cellavision.

Vid 9.20-tiden noterades storbolagsindexet OMXS30 ned 0,2 procent till nivån 1.504. Även på kontinenten var indexrörelserna begränsade i öppningshandeln.

Under morgonen redovisade den danska enzymtillverkaren Novozymes siffror för det fjärde kvartalet som bättre än väntat i SME Direkts analytikerenkät och aktien belönades med nära 5 procents kurslyft i Köpenhamn.

I Stockholm lyfte Hexatronic, verksamt inom fiberoptik, nära 5 procent sedan det redovisat ett resultat efter skatt om 18,1 miljoner kronor för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår (13,8).

Scandic Hotels steg runt 1 procent sedan det tecknat avtal med Pandox och Eiendomsspar om att ta över driften av åtta skandinaviska hotell med 1.708 rum. Sju av hotellen ägs av Pandox som i dag står för driften av samtliga hotell. Alla hotellen förväntas bidra positivt till Scandic Hotels ebitda-resultat från 2017. Hyresavtalen förväntas bidra marginellt positivt till Pandox samlade driftnetto 2017 samt leda till en viss ökning av det totala marknadsvärdet i fastighetsportföljen. Pandox var i stort oförändrad.

Cellavision klättrade nära 6 procent till 97:25 kronor sedan ABG Sundal Collier inlett bevakning med ett köpråd och 120 kronor i riktkurs.

Affärsvärlden rekommenderar i det senaste numret av tidningen köp av Systemair och aktien steg runt 4 procent.

Bioteknikbolaget Oasmias depåbevis steg kraftigt i New York i tisdagens handel, som tidvis stoppades på grund av den stora uppgången. I onsdagens öppningshandel i Stockholm avancerade Oasmias aktie omkring 4 procent.

Från USA väntas kvartalsrapporter från Goldman Sachs och Citigroup, inför USA-börsernas öppning på onsdagen.

Onsdagens USA-makroagenda bjuder på KPI-utfall för december, klockan 14.30 samt industriproduktion för samma månad, klockan 15.15. I kväll, klockan 21.00, talar Fed-chefen Janet Yellen vid Commonwealth Club i San Francisco.

USA-terminerna noterades försiktigt uppåt på onsdagsförmiddagen efter att de amerikanska börsindexen backat svagt på tisdagen. Asienbörserna steg på onsdagen med en återhämtning på Tokyobörsen efter tisdagens tydliga nedgångar.

Från asiatiskt håll visade statistik att bostadspriserna steg i 46 av Kinas 70 största städer i december, jämfört med i november, vilket var den lägsta noteringen sedan januari i fjol och en signal om att åtgärder för att stävja en bostadsbubbla börjar få effekt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -