Spår inflationsskjuts

Fonder De globala inflationsförväntningarna har skjutit i höjden, visar en ledande internationell förvaltarenkät.

De globala fondförvaltarna är mer optimistiska än på länge kring den globala tillväxten och inflationen. 

Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare.

Inflationsförväntningarna har fortsatt att stiga från redan höga nivåer i januari. De har nu nått sin högsta notering på fem och ett halvt år och femte högsta sedan 1995.

Samtidigt har förväntningarna på den globala tillväxten nått den högsta nivån på över två år.

Den stärkta tron på tillväxten har lett till förväntningar om ökade företagsvinster. En majoritet av investerarna tror de globala företagsvinsterna ökar med minst 10 procent i år - den högsta siffran på två och ett halvt år.

Förhoppningen är att ökade företagsvinster ska få fart på vinstmarginalerna och att företagen som ett resultat börjar investera igen.

Och tecken på ett trendbrott kan skönjas. Intresset för återköp och utdelningar, som företagen ägnat sig åt i hög utsträckning det senaste halvdecenniet, minskar.

Allt är inte guld och gröna skogar i rapporten - det finns viss oro.

Man tror att den amerikanska dollarn är övervärderad. Samtidigt har vi euron som de tycker är mest undervärderad sedan 2003.

Intresset för europeiska aktier har ökat betydligt och nu tycker investerarna att regionen ska överviktas från tidigare undervikt.

"Fondförvaltare har återvänt till Europa efter förbättrade makroekonomiska utsikter, men Storbritannien är fortfarande den mest underviktade regionen", säger Manish Kabra på Bofa Merrill Lynch.

Trots den positiva tron kring ökad tillväxt väljer förvaltarna att öka likviditeten i kassan. Nivån är väl över det tioåriga snittet.

Den största oron på kort sikt är ökad protektionism och handelskrig. Investerarna har fått upp ögonen för en ökad politisk risk i USA. Den placerar sig högt på riskskalan.

"Inför det amerikanska presidentinstallationen, är investerare positionerade för en starkare tillväxt och inflation, men är inte villiga att vända helt till börshausse. Det finns risker vid horisonten", säger Michael Hartnett på Bofa Merrill Lynch.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -