"Riskerar bli fattigpensionärer"

Pension I valet mellan att ta ut sin tjänstepension under resten av livet eller under en begränsad period har andelen tidsbegränsade utbetalningar ökat under de senaste åren.

Det visar en ny forskningsrapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, skriven av nationalekonomen Johannes Hagen.

Mellan 2008 och 2013 steg andelen tidsbegränsade uttag för privatanställda tjänstemän från 19 till 30 procent. Bland privatanställda arbetare steg andelen från 10 till 32 procent.

Av dem som valt ett tidsbegränsat uttag säger nästan hälften att de har gjort det för att "leva nu".

Personer som går i pension tidigt eller som har sämre hälsa väljer i högre utsträckning ett tidsbegränsat uttag. De med höga inkomster väljer däremot oftare livslångt uttag.

Många är enligt rapporten inte medvetna om vilket val de har gjort.

"Risken finns att vissa inte väljer den utbetalningsperiod som är bäst för dem, och även att de konsumerar för mycket, så att de har mycket mindre att leva av när utbetalningsperioden tar slut", uppger SNS i ett pressmeddelande kring rapporten.

En stor del av kostnaden kan även falla på offentlig sektor genom exempelvis ökade utgifter till följd av sämre hälsa och fler som är i behov av bostadstillägg.

Privatanställda tjänstemän kan få en inkomstminskning på 40 procent året efter en utbetalningsperiod på fem år.

Förvalsalternativet, alltså det alternativ man får om man inte väljer aktivt, spelar stor roll för hur folk väljer. Oftast är livslångt uttag vid 65 års ålder förvalt.

Personer som påbörjar pensionsuttaget innan de fyllt 65 väljer tidsbegränsade utbetalningar i betydligt högre utsträckning än de som påbörjar uttaget vid 65 års ålder.

Storleken på pensionskapitalet och inkomstnivån påverkar också valet. Tjänstemännen med störst kapital och högst inkomster väljer bara i undantagsfall femårig utbetalning, sannolikt för att undvika hög marginalbeskattning.

För arbetarna är däremot förhållandet det motsatta. De med störst pensionskapital och störst inkomst gör i större utsträckning tidsbegränsade val.

Vidare uppges att personer med sämre hälsa i högre grad välja ett tidsbegränsat uttag.

"Det här är ett viktigt beslut som inte går att ändra i efterhand. Jag tror fler skulle göra ett medvetet val om man införde en aktiv ansökan om tjänstepension i anslutning till den som görs för den allmänna pensionen. Låt det ersätta förvalen och den automatiska utbetalningen", föreslår forskaren Johannes Hagen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -