Lundin Mining får sälja

Råvaror Kongos regering har inte längre några invändningar mot försäljningen av en majoritetsandel i koppar- och koboltgruvan Tenke.

Regeringen i Demokratiska Republiken Kongo har gett upp sina invändningar mot Freeport McMorans försäljning av en majoritetsandel i koppar- och koboltgruvan Tenke Fungurume.

Därmed kan Freeport och Lundin Mining slutföra försäljningen av sina andelar i gruvan, rapporterar Bloomberg News.

Beskedet ges av landets gruvminister Martin Kabwelulu, som säger sig har informerat alla inblandade parter om att statskontrollerade Gecamines, som har motsatt sig affären, nu är överens med övriga aktörer.

Gecamines har protesterat över att bolaget inte informerats innan Freeport tillkännagav sin försäljning av 56 procent av Tenke till China Molybdenum och har försökt stoppa försäljningen via skiljedomstol. Bolaget ska nu enligt uppgifterna få en "viss finansiell ersättning".

Freeport äger 56 procent av Tenke Fungurume, Lundin Mining 24 procent och Gecamines 20 procent. Freeport säljer sin andel för 2,65 miljarder dollar och Lundin Mining sin för 1,14 miljarder plus eventuell tilläggsköpeskilling.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -