Låga förväntningar på USA-räntor

Makro USA-räntorna väntas endast stiga i relativt måttlig omfattning under året, enligt en Bloomberg News-enkät.

Enligt medianprognosen bland 62 bedömare väntas den tioåriga statsobligationen stiga till 2,75 procent i slutet av 2017. På tisdagen handlas den på 2,36 procent.

Den ganska dämpade prognosen visar fortsatt på spänningar mellan de som tror att Donald Trumps policy ska trycka upp räntorna och de som väntar sig att den amerikanska ekonomin fortsatt kommer få svårt att ta sig ur sin position av dämpad tillväxt.

"Konsensusuppfattning återspeglar ett positivt scenario och en fortsättning av reflationshandeln. Men när jag tittar på marknaderna och hur de beter sig, så handlar det mer om händelser", sade Steven Major på HSBC till Bloomberg News.

Han hade en prognos för tioåringen på 1,5 procent i slutet av 2016, vilket visade sig vara alltför lågt, men prickade rätt i sin prognos för räntan i slutet av 2014 på 2,1 procent, då medianprognosen låg på 3,4 procent.

Steven Major tror på fortsatt låga räntor eftersom hög skuldsättning har dämpat köpkraften i många länder. Hans prognos på 1,95 procent i slutet av 2017 är den tredje lägsta i undersökningen.

Joel Naroff på Naroff Economic Advisors ligger i den andra änden och förutser en tioårig ränta på 3,45 procent i slutet av året, den fjärde högsta.

Han tror att lönerna kommer att fortsätta att stiga och trycka upp inflationen, vilket leder till en räntehöjning med 75 punkter, mer än marknaden räknat med.

"Jag tror inte att Trumpsegern alls har prisats in till fullo, räntorna har varit alltför låga och där vi befinner oss nu borde vi ha befunnit oss från början. Om man försöker värdera olika utfall så ligger riskerna på högre tillväxt, högre inflation och högre räntor", sade han.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -