Tumme upp för uppdelning

Atlas Copco Att Ronnie Leten väljer att avgå som vd är väntat, medan uppdelningen av Atlas Copco var oväntad men positiv. Det säger en analytiker.

Att Ronnie Leten, vd, väljer att avgå vid nästa årsstämma i april är rimligt och väntat, medan uppdelningen av Atlas Copco är mer oväntad även om en positiv kursreaktion är befogad.

Det säger Swedbanks analytiker Anders Roslund till Bloomberg News.

Uppdelningen betecknas som "också positiv även om Atlas Copcos värdering är ganska hög, så en positiv kursreaktion är befogad, men det är inte som ABB som har en låg värdering", säger analytikern till nyhetsbyrån.

Morgan Stanley betecknar beskedet att dela upp koncernen som överraskande i en snabbkommentar rubricerad "Vågade drag: två är bättre än en". Beslutet får dock bra betyg, liksom att industriteknikchefen Mats Rahmström efterträder Ronnie Leten som vd eftersom det borgar för kontinuitet.

På kort sikt väntas Ronnie Letens sorti betraktas som negativt givet hur framgångsrik han har varit, men på sikt står bolaget troligen starkt enligt Morgan Stanley, givet stark företagskultur och stor intern talangpool.

Uppdelningen betraktas inte som primärt motiverad för att frigöra värde, eftersom Atlas Copco handlas till en viss premie gentemot marknaden. I stället, tror banken, är det ett sätt att vara fortsatt fokuserad på värdeskapande och förebygga att bli ett "konglomerat".

RBC resonerar i liknande termer:

"Vi betraktar detta som huvudsakligen ett operationellt drag, snarare än ett sätt att omedelbart frigöra värde", heter det i en kommentar, där den kanadensiska banken även nämner potentialen för att "Newco" (gruv/berg/bygg) så småningom köps ut från börsen.

RBC nämner även att Atlas Copco har mycket integrationsarbete framför sig inom den ihopförvärvade vakuumdelen, något som gör att banken - vars riktkurs ligger på 250, cirka 30 kronor under rådande kurs - har svårt att se nyheterna som mycket positiva.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -