Transiro kick-startar 2017 med ”drömavtal”

Cision Promoted Nordens största kommunaltrafikbolag, Nobina, har anlitat start up-bolaget Transiro för molnbaserade tjänster till tågersättningstrafik. Avtalsdetaljerna är inte förmedlade, men Transiros vd håller inte tillbaka när han kommenterar betydelsen av avtalet.

"Det är, utan tvekan, en drömkund.”, säger vd Tobias Beckman.

Leverantören av molnbaserade tjänster till transportbranschen, Transiro, har knappt ett år på nacken i bolagsform. Ändå har man undgått den vanliga start-up-fasen med en inledande förlustkurva för att till slut vända till vinst; Transiro redovisade i tredje kvartalet av 2016 en vinst på 142 000 kronor. Kunder som Bussakuten, Tågkompaniet, ArlandaExpress och Green Apple Cab har bidragit till den finansiella uppsidan i bolaget. Målet att ”etablera sig på den svenska marknaden under 2017” har fått en smakstart med ett nytt färskt kundavtal.

”Att vi är så nya på marknaden och attraktiva för en kund som Nobina, det är en fantastisk bekräftelse för våra produkter och vårt bolag.”, säger Tobias Beckman. ”Om ett av Nordens största bolag inom transportsektorn vill ha oss, varför skulle inte det mindre bolaget vilja detsamma?”

Inom kommunaltrafiken finns det tre huvudindelningar, berättar vd:n: Linjetrafik, beställningstrafik och ersättningstrafik. Avtalet mellan Nobina och Transiro gäller ersättningstrafik mot tåg. Trafikbolaget MTR vann tidigare under 2016 en upphandling för Stockholms alla pendeltåg. Nobina i sin tur vann upphandlingen för att leverera ersättningsbussar till MTR:s linjer och behöver således it-lösningar för administration och logistik.

”Revolutionera transportbranschen”

Transiros portfölj av tjänster mot transportsektorn är bred. Tjänsterna inkluderar betalnings- och faktureringsmetoder, förar- och trafikinformation, administration, med mera. Enligt vd:n är det en av bolagets främsta kvaliteter att kunna erbjuda helhetslösningar till transportbolagen.

”Det finns många konkurrenter på området, men det är få som riktar sig brett till hela branschen. De flesta specialiserar sig på ett område, såsom tåg eller buss eller taxi. Vi har utvecklat vår tekniska grund för att kunna tillgodose samtliga områden.”, berättar vd:n.

Transport är, förklarar Tobias Beckman, i grunden förflyttning mellan punkt A och punkt B. Då Transiro kan lokalisera transporten genom en GPS-funktion kan man samla in en mängd information som sedan kan användas av kunden. Till exempel tillhandahåller Transiro hållbarhetsinformation, det vill säga hur miljövänligt – eller ej – som föraren kör.

Bolagets vd drar paralleller om produkterna till taxibolaget Uber, som har revolutionerat taximarknaden. Transiros plattform gör att befintliga taxi- och bussbolag kan erbjuda sina kunder en modern lösning, liknande Uber, som kunderna i dag efterfrågar.

”Vi vill revolutionera transportbranschen, som står inför stora förändringar i en närstående framtid.”

”Högsta växeln”

Bolagets betalningsmodell är en abonnemangskostnad per kund och per fordon. Det innebär att abonnemangskostnaden varierar beroende på hur många fordon kunden har till sitt förfogande.

I mitten av december noterades Transiro på NGM Nordic MTF. Inför noteringen genomfördes en övertecknad nyemission på 190 procent, tillika 9 miljoner kronor i emissionsvolym. De pengarna skall användas under året för att utöka säljavdelningen, knyta till sig fler kunder och ta fler steg ut på marknaden. Tobias Beckman har sedan tidigare berättat att bolaget anser sig etablerat i Sverige när man har flertalet kunder inom varje transportsegment.

”Det är högsta växeln här. Jag och mina kollegor är konstant i kontakt med kunder, både befintliga och potentiella, för att etablera oss i Sverige. Dessutom ska vi undersöka att ta steg ut internationellt under året, men vi börjar med att skapa en ordentlig grund på hemmaplan.”

Emelie Lundgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -