Späckad vecka väntar

Makroveckan Donald Trump svärs in som ny president. Samtidigt ska bättre globala konjunktursignaler och inledningen av rapportperioden kunna ge riskaptiten en skjuts.

En stark avslutning på veckan räddade en seg svensk börs under veckan som gick. Börsen slutade runt nollan för veckan som helhet.

Ett starkt bidragande skäl till den skrala utvecklingen på de flesta börser i den industrialiserade delen av världen var bristen på ekonomisk-politiska nyheter på den presskonferens som Donald Trump höll under onsdagen.

Många hade nog hoppats på löften om stora infrastruktursatsningar och skattesänkningar och när dessa uteblev var besvikelsen stor.

Även den amerikanska dollarn tappade samtidigt som marknadsräntorna sjönk. Det här bidrog samtidigt till ett börslyft i flera tillväxtekonomier som även dras upp av allt bättre konjunktursignaler.   

Att Trump inte är helt ensam på finansarenan bevisas i sin tur av att fredagens börsrevansch som främst hämtade sin styrka från starkare globala konjunktursignaler och stegrade förväntningar på den rapportperiod som står inför dörren.

Ändå är det givetvis Donald Trump som även dominerar veckan som kommer.

På fredag svärs han in som ny amerikanska president och det är väl men en blandning av förväntan och bävan som världen ser på.

Hur han agerar, och vilka utspel han gör under och inför fredagen, lär få stor påverkan på börshumöret.

Håll också koll på det tal som den brittiska premiärministern Theresa May ska hålla under fredagen.

Det börjar bli dags att presentera den brittiska strategin i förhandlingarna om EU-utträde. Allt mer tycks luta åt en ganska hård Brexit.

Att ECB lämnar nytt penningpolitiskt besked på torsdagen lär hamna lite i skymundan. Dels på grund av storpolitiska händelser, dels för att banken väntas sitta still i båten.

Högre inflation och allt bättre konjunktursignaler i EMU-området gör att trycket på banken har minskat väsentligt.

Värt att hålla koll på är de kinesiska makrodata som rullas ut under natten mot fredag. BNP-siffror, industriproduktion och detaljhandel säger en hel del om tillståndet i den kinesiska ekonomin och kan, vid hyggliga utfall, ge riskaptiten ytterligare en skjuts.  

Måndag

Internationella valutafonden (IMF) publicerar ny konjunkturprognos. IMF väntas måla upp en lite ljusare bild av världsekonomin efter starkare konjunktursignaler. Utomstående är ändå mest intresserade av vad IMF tror om Trumps expansiva finanspolitik och effekterna av en Brexit.

Tisdag

Storbritanniens premiärminister håller tal där hon bland annat väntas redogöra för sin vision kring ett Storbritannien utanför EU. Dessutom förhoppningsvis en del kring linjerna i den brittiska strategin i Brexit-förhandlingarna. Tyska ZEW-index, som mäter humöret bland investerare och institutionella analytiker, väntas ha stigit i januari.

Onsdag

Viktiga inflationssiffror för EMU-området där en stigande inflation säkert tas emot med glädje hos ECB. Annars mycket fokus på USA med inflationssiffror och industriproduktion. Inflationen väntas ha tagit klivet över 2 procentsnivån i januari och industriproduktionen rekylera uppåt i december efter ganska svaga novembersiffror. Bank of Canada lämnar räntebesked.

Torsdag

ECB lämnar räntebesked men det är i stort sett ingen utomstående bedömare som räknar med några överraskningar. ECB lär sitta still i båten och marknadens fokus ligger på vad ECB-chefen Mario Draghi säger om den ekonomiska utvecklingen och vad som eventuellt skulle kunna trigga nya stimulanser.  Amerikanskt bostadsbyggande väntas ligga kvar på en hög nivå.

Fredag

Viktiga kinesiska makrosiffror över BNP fjärd kvartalet i fjol samt industriproduktion och detaljhandel i december. Starka siffror kan komma att lyfta de asiatiska börserna. Annars är det givetvis Donald Trumps installation som ny amerikanska president som är i allas blickfång. Frågan är vilka utspel han gör på sin första dag som president. Varje ord lär komma att analyseras med lupp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -