Flyttar till "rikemansbank"

Annika Falkengren avgår Stabil hellre än hög avkastning är modellen för fonderna hos SEB-vd:n Annika Falkengrens nya arbetsgivare Lombard Odier.

Det berättar Mats Langensjö som i ett par år byggt upp verksamheten i Norden för den schweiziska kapitalförvaltningsfirman, för Nyhetsbyrån Direkt.

Annika Falkengren meddelade på måndagen att hon lämnar SEB där hon varit hela sitt yrkesverksamma liv för att senast i juli ta sig an mer operativa arbetsuppgifter som delägare i Lombard Odier.

I Sverige jobbar Lombard Odier främst mot institutionella placerare men säljer också sex fonder, bland annat genom Avanza. Avanzas sparekonom Claes Hemberg beskriver det som en "rikemansbank".

Flaggskeppet är en slags blandfond som ska ge mellan 3 och 5 procent, med låg risk för negativa år. Ett upplägg som kan passa den som har anledning att undvika tvära kast.

"Jämn avkastning är som gjort för seniorer och pensionärer", säger Claes Hemberg.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning - det brukar användas som varningstext riktad till sparare som lockas av att börsen går upp utan att se till förutsättningarna för att det ska fortsätta så.

Lombard Odier ser till historiken, men betraktar hög avkastning som ett varningstecken och försöker förhålla sig till riskerna. Fokus ligger på balansen mellan olika riskfaktorer. Allokeringen sker mellan tillgångsslag som en funktion av riskprofiler, utan fasta fördelningar.

"Vi bestämmer vilka risker vi är villiga att ta så att vi undviker förluster", säger Mats Langensjö.

Lite som en hedgefond men utan den svarta låda som diskretionär förvaltning kan ha, är det tänkt. Förvaltarna tar inte ställning till enskilda aktier.

"I princip blir det terminer på marknaden. Som sparare äger du i praktiken index", säger Mats Langensjö.

Det här ska ge en jämn avkastning år för år.

"Här hörs hur rika ställer just det kravet", säger Claes Hemberg.

Avgifterna är mellan 0,5 och 1,5 procent, lägre än för många vanliga banker som tar betalt för aktiv förvaltning.

Men Lombard Odier är inget för soffliggare. Spararna behöver fortfarande se över sina innehav varje år, enligt Claes Hemberg.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -