Facebook stoppar fejknyheter

Fejknyheter Facebooks nya system mot så kallade falska nyheter kommer att införas i Tyskland inom kort, rapporterar Financial Times. Misstänkta falska nyheter kommer att faktakollas och märkas med varningar.

Tyskland blir därmed det andra landet efter USA där Facebook testkör det nya systemet. Systemet kommer på plats innan höstens parlamentsval i Tyskland där flera påhittade nyheter har fått stor spridning den senaste tiden.

Ett exempel är en nyhet som gjorde gällande att Tysklands äldsta kyrka satts i eld av en mobb. Udden i många falska nyheter har varit riktad mot förbundskanslern Angela Merkel, och då särskilt med falska historier om allvarliga brott som utförts av asylsökande i landet.

Tyska Facebook-användare ska kunna anmäla nyheter i flödet som falska. Dessa kommer sedan faktakontrolleras av en tredje part och om nyheten anses falsk kommer den att märkas som "ifrågasatt". Sådana nyheter kommer inte att prioriteras av algoritmen för Facebooks nyhetsflöde och användare kommer att varnas innan de sprider den falska nyheten vidare, skriver Financial Times.

Att ta tag i falska nyheter på nätverket är en snabb helomvändning för Facebook.

"Personligen anser jag att idén att falska nyheter på Facebook, som är en väldigt liten del av innehållet, skulle ha påverkat valet på något sätt är en ganska galen", sade Facebooks vd Mark Zuckerberg strax efter det amerikanska presidentvalet.

Sedan dess har falska nyheter som en del i ryska påverkansoperationer hamnat mer och mer i fokus. Från Frankrike rapporteras det att antalet falska nyheter på Facebook redan ökat inför det kommande presidentvalet.

Men amerikanska medier har också kunnat visa att många falska nyheter skrivits av privata aktörer i rent vinstsyfte. Det är helt enkelt ett lätt sätt att få klick och tjäna annonspengar då falska, uppseendeväckande nyheter visat sig vara populära.

Själva begreppet falska nyheter är dock omtvistat. USA:s inkommande president Donald Trump kallade hela tv-kanalen CNN för "fake news" vid en presskonferens i förra veckan. Detta för att tv-kanalen rapporterat om att en rapport cirkulerade i Washington, vilket stämde.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -